Vitathatatlan, hogy a házi krémesnek párja nincs. Pláne akkor, ha még egy kis narancsot is csempészünk bele. Ebben a receptben torta formájában készítettük el, mandulás piskótán, a krém közepében mandularopogóssal.

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók:  

1 db 24 cm-es tortához 

Mandulás piskóta: 

3 db tojás 

3 ek víz 

120 g cukor 

60 g finomliszt 

60 g mandulaliszt 

6 g sütőpor 

Krém: 

1 l tej 

6 db tojássárgája 

120 g vaníliás pudingpor 

180 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

1 db vanília rúd /manilia.hu - A legfinomabb döntés

1 db narancs reszelt héja és leve 

7 db lapzselatin 

4 dl állati tejszín 

2 dl növényi hab alap 

Mandula ropogós: 

75 g darált mandula 

30 g víz 

30 g cukor 

50 g fehércsoki 

20 g ostya 

Karamell réteg: 

95 g cukor 

150 g tej 

30 g vaj 

0,5 dl víz 

6 g étkezési keményítő 

10 g őrölt zselatin 

0,5 dl víz 

Díszítés:

2-3 ek barack lekvár

pirított, durvára vágott mandula

1,5 dl tejszín, habbá verve

Elkészítés: 

A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a többi hozzávalóval kikavarjuk, végül beleforgatjuk a felvert fehérjét. A tésztát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába  öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. 

A krémhez a tejet felforraljuk a vanília rúd kikapart magjával és beledobhatjuk magát a rudat is. A tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral, a pudingporral, a narancshéjával és levével. Szükség esetén a tejből adhatunk hozzá 1 dl-t. Ha a tej felforrott, eltávolítjuk belőle a vanília rudat és folytonos keverés mellett, lassan a tojásos krémhez adjuk. 

Krémes torta

Visszatesszük a tűzhelyre és folytonos keverés mellett, lassú tűzön sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott lapzselatinokat. Hagyjuk kihűlni. 

Elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit a vízzel és a cukorral felolvasztjuk. Ráöntjük a mandula és az apróra tördelt ostya keverékére és alaposan összedolgozzuk. Egy 20 cm-es formát folpackal kibélelünk és elsimítjuk benne a masszát. Hűtőszekrényben "kifagyasztjuk". 

Krémes torta

A krémhez a kétféle tejszínt összeöntjük és habbá verjük, majd a kihűlt krémbe forgatjuk egy szilikon spatula segítségével. A piskótát tálcára tesszük, köré tortakarikát helyezünk. A krém felét elsimítjuk rajta. 

Krémes torta
cukrász kellékek

A krém közepébe helyezzük a kidermedt ropogóst és rásimítjuk a maradék krémet. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a karamell réteg. 

Krémes torta

Ehhez a cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. A keményítőt elkavarjuk a 0, 5 dl vízben, a zselatint szintén 0, 5 dl vízben kavarjuk el. 

Ha a cukor felolvadt jöhet hozzá a vaj és a tej. Addig kavargatjuk, míg a cukordarabok újra felolvadnak, ekkor beleöntjük az elkevert keményítőt és besűrítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről és jöhet bele a zselatin, amit kb. 10 másodperc alatt mikróban folyóssá melegítünk. Szobahőmérsékletűre hűtjük és a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, míg meg nem dermed. 

Krémes torta

Ha a torta megfeleően ki dermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát körbe kenjük vékonyan baracklekvárral és a durvára vágott, pirított mandulával panírozzuk. Egy habzsákba csillag csövet helyezünk, beletöltjük a felvert habtejszínt és a torta tetejére habrózsákat nyomunk. Csokoládé díszekkel tovább dekorálhatjuk.

Krémes torta
Krémes torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.