Turbózd fel a tortád a kedvelt kakaóital porral, mely nem csak a gyerekek kedvence. A könnyed, kakaós torta eteti magát, a gabonagolyóból készült roppanós réteg pedig fokozza az élvezeteket! Remek választás lehet húsvéti tortának, de gyereknapra, szülinapra, vagy akár a szerdai ebéd lezárásaként is.
Egyél még egy szeletet, és fogd rá a nyuszira! :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Kakaós piskóta:
4 db tojás
50 g cukor
50 g tejcsokoládé
0,4 dl étolaj
20 g kakaópor
50 g finomliszt
6 g sütőpor
Kakaós mascarpone krém:
1 dl habtejszín
50 g Nesquik kakaópor
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
250 g mascarpone
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Ropogós réteg:
20 g ostya (pl. fagyitölcsér)
60 g Nesquik kakaó ízű gabonagolyó
70 g tejcsokoládé
Tejhab:
2 dl tej
20 g cukor
20 g vaníliás cukor
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
30 g tejcsokoládé
30 g étcsokoládé
2 ek étolaj
Nesquik gabonagolyók
csokoládé figurák
Elkészítés:
1. A piskótához a csokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet a kakaó porral és a sütőporral összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk. Ezután jöhet hozzá az olvasztott csoki. Végül a száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét felváltva adagolva hozzáforgatjuk.
A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben a ropogóshoz a csokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Az ostyát és a gabonagolyót késes aprítóban durvára daráljuk és összedolgozzuk az olvasztott csokival. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk, amiben a masszát egyenletesen eloszlatjuk. Hűtőbe tesszük és alaposan kidermesztjük.
3. A mascarpone krémhez az 1 dl tejszínbe mérjük a kakaóport és a vaníliás cukrot. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt felmelegítjük, amíg a cukor fel nem olvad ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatint. A mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük. A 1,5 dl habtejszínt lágy habbá verjük és a krémhez forgatjuk.
4. A kihűlt piskótát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A krémet a tésztára öntjük és szükség esetén egy kis méretű hajlított kenőkéssel egyenletesen elsimítjuk.
A kidermedt ropogóst a krém közepébe helyezzük és a tortát hűtőbe tesszük dermedni amíg készül a következő réteg.
5. A tejhabhoz a tejhez adjuk a kétféle cukrot és a keményítőt. Alacsony lángon addig főzzük kevergetve amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszínt egy szilikon spatula segítségével. A ropogósra öntjük és szükség szerint egy hajlított, kis méretű kenőkéssel egyenletesen elsimítjuk. Visszatesszük a hűtőbe legalább 3 órára dermedni.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A csokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük, hozzáadjuk az olajat és vízgőz fölött felolvasztjuk. Hagyjuk kicsit hűlni majd a torta tetejére körbe csurgatjuk. A gabona golyókat körbe a csokoládéra szórjuk és a csoki figurákkal dekoráljuk.