Könnyen elkészíthető, de mégis egy komplex ízvilágú nutella torta, ahol fontos szerepe van a narancsos mogyoró mousse-nak, és a különleges maracujás narancsos betétnek is. Tedd próbára Te is! :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Mogyorós-narancsos piskóta:
3 db tojás
60 g cukor
20 ml étolaj
50 g törökmogyoró
40 g finomliszt
1 db narancs reszelt héja
Nutella krém betét:
1 dl habtejszín
2 db lapzselatin
150 g Nutella vagy bármilyen ízlés szerinti mogyorókrém
150 g mascarpone
Maracujás narancs krém:
100 g mascarpone
1,5 dl frissen facsart narancslé
10 g vaníliás cukor
50 g cukor
2 db maracuja kikapart magja
2 db lapzselatin
Mogyoró mousse:
1,5 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
3 db lapzselatin
60 g törökmogyoró
1 db narancs reszelt héja
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Nutellás csokoládé glazúr:
1 dl habtejszín
50 g tejcsokoládé
50 g Nutella vagy bármilyen ízlés szerinti mogyorókrém
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
20 g durvára darált törökmogyoró
1 db maracuja magjai
Elkészítés:
1. A piskótához a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába önjük, és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A Nutella krém betéttel folytatjuk. A Nutellát és a mascarponét egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A habtejszínt felmelegítjük és miután lehúztuk a tűzhelyről elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a mascarponés keverőtálba öntjük. Alaposan összekeverjük.
3. Elkezdjük a torta felépítését. A piskótát tálcára tesszük és a közepére egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk. A Nutellás krémet beleöntjük, szükség szerint egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni legalább egy órára.
4. A maracujás narancs krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A narancsléhez adjuk a kétféle cukrot és a maracuja kikapart belsejét. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Leszűrjük, és legalább langyosra hűtjük, ezután fokozatosan a mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük. A kapott krémet a Nutellás rétegre öntjük és hűtőbe tesszük, amíg meg nem húz. Ez kb. 1-2 óra.
5. A mogyoró mousse-al folytatjuk. A mogyorót késes aprítóban ledaráljuk, és egy keverőtálba öntjük a reszelt narancshéjjal együtt. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A mogyoróra öntjük és összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert 3 dl habtejszínnel.
A Nutellás és narancsos rétegek körül eltávolítjuk a karikát és a tészta köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mousse-t a formába öntjük, szükség szerint egyenletesen elsimítjuk és visszatesszük a hűtőbe dermedni legalább 3 órára.
6. Ha a mousse meghúzott elkészítjük a glazúrt. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tjszínbe tördeljük a csokit, valamint hozzáadjuk a Nutellát is. Kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. További 1-2 órát hűtőben hagyjuk dermedni.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére, körbe habrózsákat nyomunk. A maracuja magokkal dekoráljuk, a durvára darált mogyorót pedig a torta közepére szórjuk.