Édes sikersztori a kinder bueno kedvelőinek A kakaós piskótán a mogyoró mousse hozza a édes mogyorós ízt, a roppanós réteg kellemes plusz állagot kölcsönöz a szelet fogyasztásakor, és a tejhab tökéletesen ellensúlyozza az édes ízeket. A torta tetején lévő csoki réteg pedig kellőképpen kiegészíti az összhatást.
1 db 24cm-es tortához
Tészta:
3 db tojás
3 ek víz
120 g cukor
80 g finomliszt
40 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Mogyorós hab :
250 g mascarpone
250 g mogyorókrém
1 dl habtejszín
3 db lapzselatin
2,5 dl felvert habtejszín
Mogyorós roppanós réteg:
1 cs. (2 db) Kinder bueno csoki
20 g fagyi tölcsér
60 g törökmogyoró (vagy sótlan földi mogyoró)
50 g fehér csoki
50 g mogyorókrém
Tejhab:
2 dl tej
20 g cukor
20 g vaníliás cukor
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
1,5 dl felvert habtejszín
Csoki glazúr:
50 g tejcsoki
50 g étcsoki
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
2 ek lekvár
50 g pirított, durvára darált török mogyoró (vagy földi mogyoró)
Bueno csoki
1. A tésztához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a többi hozzávalóval kikavarjuk, majd beleforgatjuk a fehérje habot. Egy 24 cm-es forma alját sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a masszát. 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
2. A mogyorós habhoz mascarponét elkeverjük a mogyorókrémmel. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A zselatinos tejszínt a mascarponés krémmel alaposan összekeverjük.
3. A 2, 5 dl tejszínt habbá verjük és ezt is a krémhez forgatjuk. A piskótát helyezzük tálcára (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) helyezzünk, köré tortakarikát (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen)! A krémet a piskótára simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
4. A ropogóshoz a csokit, a tölcsért és a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk. A fehér csokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és gőz fölött felolvasztjuk, a mogyorókrémmel együtt a száraz alapanyagokhoz adjuk. A masszát egy folpackkal leterített tálcára simítjuk egy kis méretű hajlított kenőkés segítségével és a tészta nagyságú kört formázunk belőle. Alaposan kifagyasztjuk és a mogyorókrémes rétegre helyezzük.
5. A tejhabhoz a tejet a cukor és a keményítő hozzáadásával besűrítjük. Hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott zselatint. Langyosra hűtjük és beleforgatjuk a felvert habtejszínt. Az így kapott krémet a ropogós rétegre simítjuk. Hűtőben kidermesztjük.
6. A glazúrhoz a kétféle csokit a tejszínben felolvasztjuk. Elkeverjük benne a feláztatott zselatint és a kidermedt tejhab tetejére öntjük. Legalább 2-3 órát hűtjük.
Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Bueno csokival dekoráljuk.
Jól mutat teljesen körbepanírozva is: