Különleges ízvilágú torta, melyben a tökmag, a fehércsokoládé és a málna a meghatározó. Az eredeti recepthez képest néhány pontban eltér, így egyszerűbben elkészíthető, de nagyon finom.
Eredeti recept: Szó Gellért - G&D Kézműves Cukrászda / Salgótarján
1 db 24 cm-es tortához
A tökmag ropogóshoz:
75 g tökmag
50 g cukor
2 cl víz
4 cl tökmagolaj
80 g fehércsokoládé
30 g ostya (pl. :fagyitölcsér)
A tökmagos piskótához:
2 db nagy méretű tojás
130 g cukor
1 csipet só
50 g natúr joghurt
70 g liszt
3 g sütőpor
50 g darált mandula
8 cl tökmagolaj
A málnazseléhez:
200 g málna
30 g cukor
2 db lapzselatin
A fehércsoki mousse-hoz:
2 dl tejszín
10 g vaníliás cukor
4 db lapzselatin
220 g fehércsoki
4 dl habtejszín
A tökmagos glazinghez:
3 cl víz
50 g cukor
50 g méz
33 g sűrített tej
50 g fehércsokoládé
4 cl tökmagolaj
2 db lapzselatin
1. Első lépésként a ropogóst készítjük el. A tökmagot egy serpenyőben megpirítjuk, majd késes aprítóban kissé darabosra ledaráljuk az ostyával együtt. A cukor és a víz felhasználásával szirupot főzünk, a fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és a tökmaghoz öntjük. Végezetül jöhet hozzá a tökmagolaj és alaposan összedolgozzuk. Egy 20 cm-es forma alját folpackal kibéleljük és egyenletesen belenyomkodjuk a masszát. Hűtőben kidermesztjük.
2. A málnás betéthez a málnát a cukorral összeturmixoljuk egy botmixer segítségével és lassú tűzön felforraljuk. A lapzselatinokat beáztatjuk. A málnát lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott lapzselatinokat. Egy 20cm-es tortaforma alját kibéleljük folpackal és beleöntjük a langyosra hűtött málnát. Hűtőbe tesszük, hogy jól kidermedjen.
3. A tésztához a mandulát késes aprítóban ledaráljuk. Összekeverjük a liszttel és a sütőporral. Az egész tojásokat a cukorral elkezdjük kihabosítani.
4. Néhány perc múlva mehet hozzá a joghurt majd folyamatosan adagolva a száraz alapanyagok keveréke. Végezetül belekerül az étolajt is.
5. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a masszát. 175 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
6. A mousse-hoz a fehércsokit 2 dl tejszínben felolvasztjuk a vaníliás cukorral. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.
7. Összeállítjuk a tortát: első lépésként a tökmagos piskótát tálcára tesszük(lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) , és köré helyezzük a tortakarikát. (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen, így szebb lesz az oldala) Elsimítjuk rajta a krém 1/3 részét és a közepébe helyezzük a tökmagos ropogóst.
8. Ismét 1/3 rész krém következik, melyre a málnazselét helyezzük. Végezetül elsimítjuk a tetején a maradék mousse-t és legalább 3 órára hűtőbe helyezzük.
9. A tökmagos glazinghez a vizet a cukorral és a mézzel összeforraljuk. A lapzselatinokat vízbe áztatjuk.
10. A fehércsokit és a sűrített tejet egy keverőtálba mérjük, ráöntjük a méz-cukor-víz keveréket és alaposan összekeverjük, majd jöhet hozzá a feloldott lapzselatin is. Végezetül a tökmagolajat is hozzákeverjük.
11. Ha a glazing már nem túl meleg, egyenletesen a lehűtött tortánk tetejére öntjük. Szeletelés előtt legalább 2-3 órát hűtőben dermesztjük.
Díszítéshez használhatunk felvert habtejszínt, durvára vágott tökmagot, csokoládé díszeket.