Különleges ízvilágú torta, melyben a tökmag, a fehércsokoládé és a málna a meghatározó. Az eredeti recepthez képest néhány pontban eltér, így egyszerűbben elkészíthető, de nagyon finom.

Eredeti recept: Szó Gellért - G&D Kézműves Cukrászda  / Salgótarján

Szakács könyv

Hozzávalók

 1  db 24 cm-es tortához

A tökmag ropogóshoz:

75 g tökmag

50 g cukor

2 cl víz

4 cl tökmagolaj

80 g fehércsokoládé

30 g ostya (pl. :fagyitölcsér)

A tökmagos piskótához:

2 db nagy méretű tojás

130 g cukor

1 csipet

50 g natúr joghurt

70 g liszt

3 g sütőpor

50 g darált mandula

8 cl tökmagolaj

A málnazseléhez:

200 g málna

30 g cukor

2 db lapzselatin

A fehércsoki mousse-hoz:

2 dl tejszín

10 g vaníliás cukor

4 db lapzselatin

220 g fehércsoki

4 dl habtejszín

A tökmagos glazinghez:

3 cl víz

50 g cukor

50 g méz

33 g sűrített tej

50 g fehércsokoládé

4 cl tökmagolaj

2 db lapzselatin

Újragondolt torta

Elkészítés:

1. Első lépésként a ropogóst készítjük el. A tökmagot egy serpenyőben megpirítjuk, majd késes aprítóban kissé darabosra ledaráljuk az ostyával együtt. A cukor és a víz felhasználásával szirupot főzünk, a fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és a tökmaghoz öntjük. Végezetül jöhet hozzá a tökmagolaj és alaposan összedolgozzuk. Egy 20 cm-es forma alját folpackal kibéleljük és egyenletesen belenyomkodjuk a masszát. Hűtőben kidermesztjük.

Őrség zöld aranya

2. A málnás betéthez a málnát a cukorral összeturmixoljuk egy botmixer segítségével és lassú tűzön felforraljuk. A lapzselatinokat beáztatjuk. A málnát lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott lapzselatinokat. Egy 20cm-es tortaforma alját kibéleljük folpackal és beleöntjük a langyosra hűtött málnát. Hűtőbe tesszük, hogy jól kidermedjen.

Őrség zöld aranya

3. A tésztához a mandulát késes aprítóban ledaráljuk. Összekeverjük a liszttel és a sütőporral. Az egész tojásokat a cukorral elkezdjük kihabosítani.

Őrség zöld aranya

4. Néhány perc múlva mehet hozzá a joghurt majd folyamatosan adagolva a száraz alapanyagok keveréke. Végezetül belekerül az étolajt is. 

Őrség zöld aranya

5. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a masszát. 175 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. 

Őrség zöld aranya

6. A mousse-hoz a fehércsokit 2 dl tejszínben felolvasztjuk a vaníliás cukorral. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a felvert habtejszínnel. 

Őrség zöld aranya

7. Összeállítjuk a tortát: első  lépésként a tökmagos piskótát  tálcára tesszük(lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor)  , és köré helyezzük a tortakarikát. (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen, így szebb lesz az oldala)  Elsimítjuk rajta a krém 1/3 részét és a közepébe helyezzük a tökmagos ropogóst.

Őrség zöld aranya

8. Ismét 1/3 rész krém következik, melyre a málnazselét helyezzük. Végezetül elsimítjuk a tetején a maradék mousse-t és legalább 3 órára hűtőbe helyezzük.

Őrség zöld aranya

9. A tökmagos glazinghez a vizet a cukorral és a mézzel összeforraljuk. A lapzselatinokat vízbe áztatjuk. 

Őrség zöld aranya

10. A fehércsokit és a sűrített tejet egy keverőtálba mérjük, ráöntjük a méz-cukor-víz keveréket és alaposan összekeverjük, majd jöhet hozzá a feloldott lapzselatin is. Végezetül a tökmagolajat is hozzákeverjük. 

Őrség zöld aranya

11. Ha a glazing már nem túl meleg, egyenletesen a lehűtött tortánk tetejére öntjük. Szeletelés előtt legalább 2-3 órát hűtőben dermesztjük. 

Díszítéshez használhatunk felvert habtejszínt, durvára vágott tökmagot, csokoládé díszeket.

Őrség zöld aranya
Őrség zöld aranya
Őrség zöld aranya


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.