Ha kedveled a gazdag ízeket, ez a torta neked szól:  Az édes és diós harmóniát a körte finom fűszeressége és a kávé elegáns kesernyéssége teszi teljessé – egy desszert, ahol a klasszikus ízek modern, izgalmas fordulatot kapnak. Ideális választás ünnepi alkalmakra vagy egy kényeztető pillanatra, amikor igazán különleges desszerttel szeretnél előrukkolni.

Frissítettük Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével receptünket :)

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Pekándiós tészta lapok: 

80 g pekándió 

40 g finomliszt 

4 db tojás 

80 g cukor 

20 ml étolaj 

Pekándió ropogós: 

50 g fehércsoki 

60 g pekándió 

15 g ostya (pl. fagyi tölcsér) 

Gyömbéres körte ragu: 

400 g megtisztított körte (Vilmos) 

½ db citrom leve 

10 g friss gyömbér 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

20 g vaj 

0,5 dl víz 

20 g étkezési keményítő 

Karamell krém: 

125 g mascarpone 

75 g cukor 

1,5 dl forró habtejszín 

3 db lapzselatin 

1,5 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Kávés krém: 

125 g mascarpone 

50 ml kávé 

50 ml habtejszín 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

1,5 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Karamell glazúr: 

95 g cukor 

30 g vaj 

1 dl forró tej 

0,5 dl víz 

6 g étkezési keményítő 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

Egész, és durvára darált pekándió

Szívesen készíted a receptjeinket?

Cukrász könyv

Elkészítés: 

1. A tészta lapokhoz a pekándiót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. A kapott masszát két egyenlő részre mérjük, és külön-külön sütjük ki a lapokat. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és az egyik rész masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt kisütjük. Ugyanígy járunk el a maradék masszával is, így 2 tésztánk lesz.

Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével recept

2. Amíg a tészták sülnek elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A pekándiót az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk, és összekeverjük az olvasztott fehércsokival. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarika kerül. A masszát szép egyenletesen elsimítjuk a formában és hűtőbe tesszük dermedni.

Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével recept

3. A körte raguval folytatjuk. A meghámozott körték magházát kivágjuk, majd a körte húsát apró kockákra vágjuk. Közben meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljanak be. Belereszeljük a meghámozott gyömbért, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, és a vajat is. Közepes lángon puhára pároljuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a körtéhez öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük és időnként átkavarva legalább langyosra hűtjük.

Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével recept

4. Amíg a körtét hűtjük, elkészítjük a karamell krémet. A mascarponét keverőtálba mérjük. A 1,5 dl habtejszínt felforrósítjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a forró tejszínt és kavargatva addig melegítjük tovább, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a mascarponéhez öntjük. Alaposan összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 1,5 dl habtejszínt.

Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével recept

5. Elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A körtét a tésztára öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Ráhelyezzük a másik tésztát. Erre jön a karamell krém. Hűtőbe tesszük és legalább 1 órát dermedni hagyjuk.

Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével recept

6. Következő lépésként a kávés krémet készítjük el. A mascarponét egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kávét és a 0,5 dl habtejszínt egy kisebb lábasba öntjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, a mascarponéhez öntjük és alaposan összekeverjük. Végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt. A krémet a karamelles rétegre öntjük, egyenletesen elsimítjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével recept

7. A tortát karamell glazúr zárja. Ehhez a tejet felforrósítjuk, a vajat kimérjük, a keményítőt kikavarjuk a vízben, a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, jöhet hozzá a vaj, majd a forró tej és addig melegítjük tovább közepes lángon, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ezután hozzáöntjük a kikavart keményítőt és sűrűsödésig melegítjük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután öntjük rá a kávés krémre. Újabb hűtés következik legalább 1-2 óra, amíg meg nem húz. Ha a torta megfelelően kidermed, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát.

Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével recept

8. Egész, és durvára darált pekándióval díszítjük.

Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével

Kérdésed, véleményed, tapasztalatod írd meg itt!

A pillanat íze Facebook