Ha kedveled a gazdag ízeket, ez a torta neked szól: Az édes és diós harmóniát a körte finom fűszeressége és a kávé elegáns kesernyéssége teszi teljessé – egy desszert, ahol a klasszikus ízek modern, izgalmas fordulatot kapnak. Ideális választás ünnepi alkalmakra vagy egy kényeztető pillanatra, amikor igazán különleges desszerttel szeretnél előrukkolni.
Frissítettük Pekándiós karamell torta gyömbéres körtével receptünket :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Pekándiós tészta lapok:
80 g pekándió
40 g finomliszt
4 db tojás
80 g cukor
20 ml étolaj
Pekándió ropogós:
50 g fehércsoki
60 g pekándió
15 g ostya (pl. fagyi tölcsér)
Gyömbéres körte ragu:
400 g megtisztított körte (Vilmos)
½ db citrom leve
10 g friss gyömbér
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
20 g vaj
0,5 dl víz
20 g étkezési keményítő
Karamell krém:
125 g mascarpone
75 g cukor
1,5 dl forró habtejszín
3 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, lágy habbá verve
Kávés krém:
125 g mascarpone
50 ml kávé
50 ml habtejszín
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, lágy habbá verve
Karamell glazúr:
95 g cukor
30 g vaj
1 dl forró tej
0,5 dl víz
6 g étkezési keményítő
1 db lapzselatin
Díszítés:
Egész, és durvára darált pekándió
Elkészítés:
1. A tészta lapokhoz a pekándiót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. A kapott masszát két egyenlő részre mérjük, és külön-külön sütjük ki a lapokat. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és az egyik rész masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt kisütjük. Ugyanígy járunk el a maradék masszával is, így 2 tésztánk lesz.
2. Amíg a tészták sülnek elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A pekándiót az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk, és összekeverjük az olvasztott fehércsokival. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarika kerül. A masszát szép egyenletesen elsimítjuk a formában és hűtőbe tesszük dermedni.
3. A körte raguval folytatjuk. A meghámozott körték magházát kivágjuk, majd a körte húsát apró kockákra vágjuk. Közben meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljanak be. Belereszeljük a meghámozott gyömbért, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, és a vajat is. Közepes lángon puhára pároljuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a körtéhez öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük és időnként átkavarva legalább langyosra hűtjük.
4. Amíg a körtét hűtjük, elkészítjük a karamell krémet. A mascarponét keverőtálba mérjük. A 1,5 dl habtejszínt felforrósítjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a forró tejszínt és kavargatva addig melegítjük tovább, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a mascarponéhez öntjük. Alaposan összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 1,5 dl habtejszínt.
5. Elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A körtét a tésztára öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Ráhelyezzük a másik tésztát. Erre jön a karamell krém. Hűtőbe tesszük és legalább 1 órát dermedni hagyjuk.
6. Következő lépésként a kávés krémet készítjük el. A mascarponét egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kávét és a 0,5 dl habtejszínt egy kisebb lábasba öntjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, a mascarponéhez öntjük és alaposan összekeverjük. Végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt. A krémet a karamelles rétegre öntjük, egyenletesen elsimítjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
7. A tortát karamell glazúr zárja. Ehhez a tejet felforrósítjuk, a vajat kimérjük, a keményítőt kikavarjuk a vízben, a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, jöhet hozzá a vaj, majd a forró tej és addig melegítjük tovább közepes lángon, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ezután hozzáöntjük a kikavart keményítőt és sűrűsödésig melegítjük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután öntjük rá a kávés krémre. Újabb hűtés következik legalább 1-2 óra, amíg meg nem húz. Ha a torta megfelelően kidermed, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát.
8. Egész, és durvára darált pekándióval díszítjük.
Kérdésed, véleményed, tapasztalatod írd meg itt!