Egy pisztáciás csokitorta, melynek nem csak az elkészítése egyszerűbb mint hinnéd, de az íze is finomabb mint gondolnád. :-)


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Kakaós-pisztáciás piskóta: 

4 db tojás 

60 g cukor 

50 g hántolt pisztácia 

30 g cukrozatlan kakaópor 

20 g finomliszt 

0,2 dl étolaj 

Csokoládé mousse: 

2 dl habtejszín 

100 g tejcsokoládé 

20 g vaníliás cukor 

3 db tojássárgája 

25 g étcsokoládés pudingpor 

2 db lapzselatin 

2,5 dl habtejszín, habbá verve 

Csokoládé ganache: 

1 dl habtejszín 

50 g tejcsokoládé 

50 g étcsokoládé 

1 db lapzselatin 

Pisztáciás mascarpone krém: 

250 g mascarpone 

80 g hántolt pisztácia 

1 dl habtejszín 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

Csokoládé ganache (a torta felső rétege): 

1 dl habtejszín 

50 g étcsokoládé 

50 g tejcsokoládé 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1-2 ek lekvár 

50 g hántolt, durvára darált pisztácia 

csokoládés keksz 

Tipp: ha igazán különlegessé szeretnénk tenni a tortánk ízvilágát, a csokoládé mousse-ba és a pisztáciás krémbe reszeljünk egy kevés tonkababot. A tonkababról az alábbi linken olvashattok: https://www.apillanatize.hu/cikkek/tonkabab

torta receptek

Elkészítés: 

1. A piskótához a pisztáciát késes aprítóban nem túl finomra daráljuk. Összekeverjük a liszttel és a kakóporral. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A sütési idő és hőfok hőlégkeveréssel értendő és sütőnként eltérő lehet. 

csokitorta recept

2. Ha a tészta kihűlt elkészítjük a csokoládé mousset. Ehhez a tojássárgákat kikavarjuk a vaníliás cukorral, a pudingporral és 0,5 dl tejszínnel. 1,5 dl tejszínt felmelegítünk, a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A meleg tejszínt lassan, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk, majd alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatint.  

A csokoládét egy keverőtálba tördeljük és a ráöntjük a krémet. Alaposan összekeverjük, amíg a csoki fel nem olvad. Amikor langyosra hűlt a 2,5 dl tejszínt lágy habbá verjük és a krémhez forgatjuk egy szilikon spatula segítségével. 

csokitorta recept

3. A tésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Szükség szerint egy kis méretű, hajlított kenőkéssel egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni kb. 1 órára. 

csokitorta recept
cukrász kellékek

4. A ganache-hoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínbe tördeljük a kétféle csokoládét és kevergetve addig melegítjük kis lángon amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. Mehet vissza a hűtőbe amíg meg nem húz. 

csokitorta recept

5. Ha a ganache megdermedt akkor elkészítjük a pisztáciás krémet. A pisztáciát késes aprítóban finomra daráljuk és a mascarponéval együtt egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatinokat. A mascarponéhoz és a pisztáciához öntjük és alaposan összekeverjük egy kézi habverő segítségével. A csokoládés rétegre öntjük és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára. 

csokitorta recept

6. A tortát egy újabb réteg ganache  zárja. Ehhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínbe tördeljük a kétféle csokoládét és kevergetve addig melegítjük kis lángon amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a pisztáciás rétegre öntjük. Legalább 3 óra hűtés következik. 

csokitorta recept

7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a pisztáciával panírozzuk. A torta tetejére egy csíkban pisztáciát szórunk, erre helyezzük a félbe vágott kekszet.

Pisztáciás csokitorta
Pisztáciás csoki torta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.