Egy könnyed, és zamatos joghurt torta az ünnepi asztalon? Miért is ne?
Ha húsvétra keresel torta és sütemény ötleteket, akkor olvasd el az alábbi cikkünket! Itt összegyűjtöttünk néhányat, ami remek választás lehet erre az alkalomra! Csak kattints ide, vagy a fotóra!
1 db 24 cm-es tortához:
Mézes tészta lap:
100 g finomliszt
25 g porcukor
1 ek vegyes virágméz
25 g vaj
1 db tojássárgája
1 kk szódabikarbóna
20 ml tej
Répás-mandulás tészta:
2 db tojás
70 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor
60 g natúr görögjoghurt
40 ml étolaj
60 g őrölt mandula
60 g finomliszt
6 g sütőpor
1 kk őrölt fahéj
70 g tisztított sárgarépa
Barackos krém:
300 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt
30 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
1 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Répás-barackos joghurtkrém:
100 g megtisztított sárgarépa
50 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt
20 g vaníliás cukor
80 g kristálycukor
1 dl habtejszín
4 db lapzselatin
400 g natúr görögjoghurt
125 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt, apró kockákra vágva
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Karamell glazúr:
95 g kristálycukor
1 dl forró tej
0,5 dl hideg víz
5 g étkezési keményítő
30 g vaj
2 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek baracklekvár
50 g pirított, szeletelt mandula
1,5 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek
1. Első lépésként a mézes tésztát állítjuk össze. A hozzávalókat egy tálba mérjük és egynemű tésztává gyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
2. A répás-mandulás tésztával folytatjuk. A megtisztított répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, ezután jöhet hozzá a joghurt és az étolaj. A lisztet, a mandulát, a fahéjat és a sütőport összekeverjük és felváltva adagolva a felvert fehérjével együtt a sárgájához keverjük. Végezetül a reszelt répát is hozzáforgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. Közben a mézes tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és kiszúrunk belőle egy 24 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. Következő lépésként a barackos krémet készítjük el. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A lecsöpögtetett befőttet turmixoljuk és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A keményítőt csomómentesre keverjük a tejszínben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Miután lehúztuk a tűzhelyről belekeverjük a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük.
5. A kihűlt tésztát tálcára helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A barackos krémet ráöntjük és szükség szerint szép egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg a joghurtos krémet készítjük.
6. A répás-barackos joghurtkrémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 125 g lecsöpögtetett barackot apró kockákra vágjuk. A megtisztított répát felkockázzuk és az 50 g barackkal együtt pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és az 1 dl habtejszínt. Közepes lángon felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és belekeverjük a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután keverjük össze a joghurttal, valamint a kockázott barackkal. A 1,5 dl habtejszínt lágy habbá verjük és a barackos joghurtba forgatjuk.
7. A mézes lapot óvatosan a barackkrémre helyezzük és ráöntjük a joghurtkrémet. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük dermedni.
8. A karamell glazúrhoz a keményítőt kikavarjuk a vízben. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, majd a tejet és ha már felolvadtak az esetlegesen visszakeményedett cukor darabkák akkor jöhet hozzá a kikavart keményítő. Sűrűsödésig melegítjük. Miután lehúztuk a tűzhelyről elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat is. Kihűtjük, de még mielőtt dermedni kezd a joghurtos rétegre öntjük. Addig hűtjük tovább, amíg a karamell réteg meg nem húz.
9. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mandulával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Csokoládé díszekkel dekoráljuk.