A méltán népszerű, és kedvelt Somlói galuska mennyei torta verziója. Valódi kényeztetés szemnek, és szájnak egyaránt. 

Ha Te is szereted a somlóit, akkor ezt a receptet bűn lenne kihagyni! 


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek
Somlói galuska torta

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Vaníliás piskóta: 

2 db tojás 

2 ek hideg víz 

60 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

80 g finomliszt 

6 g sütőpor 

Diós piskóta: 

2 db tojás 

40 g darált dió 

40 g cukor 

20 g finomliszt 

20 ml étolaj 

Csokoládés krém: 

3 dl tej 

100 g tejcsokoládé 

2 db tojássárgája 

20 g cukor 

20 g étkezési keményítő 

1 db lapzselatin 

1 dl habtejszín, habbá verve 

Vaníliás krém: 

3 dl tej 

½ rúd vanília kikapart magja 

2 db tojássárgája 

30 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

20 g étkezési keményítő 

1 db lapzselatin 

1 dl habtejszín, habbá verve 

Cukorszirup: 

100 g cukor 

1 dl víz 

38 ml rum aroma 

A tészták szórásához: 

100 g mazsola 

80 g durvára darált, pirított dió 

Csokoládé öntet: 

100 g vaj vagy margarin 

100 g porcukor 

40 g cukrozatlan kakaópor 

38 ml rum aroma 

0,5 dl habtejszín 

Díszítés: 

2,5 dl habtejszín, habbá verve 

néhány szem egész dió 

csokoládé öntet 

2-3 ek lekvár 

100 g pirított, durvára darált dió 

Receptkönyv

Elkészítés:

1. A vaníliás piskótával kezdjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a vízzel. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Somlói galuska torta fázis fotó

2. Közben előkészítjük a diós piskótát. Ehhez a diót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és az étolajjal majd felváltva adagolva összeforgatjuk a száraz alapanyagokkal és a felvert habbal. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük és a vaníliás piskóta után már mehet is be a 175 fokos sütőbe kb. 20 percre.

Somlói galuska torta fázis fotó

3. Következő lépésként a cukorszirupot készítjük el. A vizet és a cukrot egy gyorsforralóba mérjük és szirupossá főzzük. Hozzáöntjük a rumot és a mazsolára öntjük. Hagyjuk ázni egészen a torta összeállításáig.

Somlói galuska torta fázis fotó

4. A csokoládés krémhez a tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a keményítővel, valamint 0,5 dl tejjel. A maradék tejhez tördeljük a csokoládét és addig főzzük amíg a csoki fel nem olvad, közben kavarjuk meg, hogy a csoki ne tudjon odakapni. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a tojáshoz csurgatjuk folytonos keverés közben, majd visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, folyamatos keverés mellet sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, a zselatint kinyomkodjuk és a krémhez keverjük. Hagyjuk hűlni.

Somlói galuska torta fázis fotó

5. Közben elkészítjük a vaníliás krémet. A tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral és a keményítővel, valamint 0,5 dl tejjel. A maradék tejhez adjuk a vanília magját és a héjat is és felfőzzük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Eltávolítjuk a vanília héját és a tejet lassú sugárban, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, folyamatos keverés mellet sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, a zselatint kinyomkodjuk és a krémhez keverjük. Hagyjuk hűlni.

Somlói galuska torta fázis fotó

6. A csokoládés krémünk ekkorra langyosra hűlt, így beleforgathatjuk a felvert habtejszínt. A mazsolát leszűrjük.

Somlói galuska torta fázis fotó

7. Elkezdjük a torta összeállítását. A vaníliás piskótát forgatható tortaállványra tesszük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A rumos cukorsziruppal meglocsoljuk a piskótát. Megszórjuk a mazsola és a durvára darált dió felével és ráöntjük a csokoládés krémet. Hűtőbe tesszük.

Somlói galuska torta fázis fotó
Somlói galuska torta fázis fotó
cukrász kellékek

8. Ha a vaníliás krémünk is legalább langyosra hűlt akkor hozzáforgatjuk a felvert habtejszínt. A csokoládés krémre helyezzük a diós piskótát, ezt is meglocsoljuk a rumos sziruppal és megszórjuk a maradék mazsolával, illetve dióval. Erre öntjük a vaníliás krémet és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Somlói galuska torta fázis fotó
Somlói galuska torta fázis fotó

9. A csokoládé öntetet elkészíthetjük előre is amíg a torta dermed, ha felhasználáskor túl sűrűnek látnánk mikróban vissza tudjuk melegíteni 1-2 perc alatt. Az öntethez a vajat és a porcukrot felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a kakaóport és csomómentesre kavarjuk. Ekkor jöhet hozzá a 0,5 dl tejszín, amivel szintén elkeverjük.

Somlói galuska torta fázis fotó

10. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát körbe kenjük lekvárral és a dióval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejének teljes felületére habrózsákat nyomunk. A csokoládé öntettel meglocsoljuk és egész dióbéllel dekoráljuk. A megmaradt csokiöntetet a tálalásnál a torta mellé kínáljuk.

Somlói galuska torta fázis fotó
Somlói galuska torta
Somlói galuska torta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.