Rum, vanília, narancs és sok sok csokoládé jellemzi a 2014-es országtortát, melyet könnyedén Te is az ünnepi asztalra helyezhetsz! Olvasd el a részletes leírásunkat az elkészítéséről, és kezdj neki bátran! :-)
A 2014-es országtorta otthoni verziója,
Eredeti recept: Damniczki Balázs - Damniczki Cukrászda / Székesfehérvár
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Diógrillázs:
200 g dióbél
100 g cukor
Diós tészta:
4 db tojás
50 g cukor
20 g finomliszt
110 g diógrillázs
30 g durvára vágott dió
Tejcsokoládé mousse:
170 g tejcsokoládé
1,5 dl habtejszín
3 db tojássárgája
40 g cukor
5 cl rum aroma
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Narancszselé:
2,5 dl frissen facsart narancslé
50 g cukor
4 db lapzselatin
Fehércsokoládé mousse:
170 g fehércsokoládé
1,5 dl habtejszín
3 db tojássárgája
40 g cukor
2 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
100 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 evőkanál baracklekvár
a megmaradt diógrillázs durvára darálva
1,5 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek
Elkészítés:
1. Első körben a grillázst készítjük el. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a diót, összekeverjük, majd sütőpapírra kiöntjük és kihűtjük.
2. A tésztához késes aprítóban ledarálunk 110 g-ot a kihűlt grillázsból és elkeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a liszt és grillázs keverékét, valamint a felvert fehérjét.
A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es csatos tortaformába öntjük és megszórjuk a durvára vágott dióval. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
3. Ha a tészta kihűlt, elkészítjük a tejcsokis mousset. A 1,5 dl tejszínbe tördeljük a tejcsokit. A tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a rummal. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
Alacsony lángon felolvasztjuk a csokit a tejszínben, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Lassan, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad.
Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel.
4. A piskótánkat forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mousset a tésztára öntjük. Ügyeljünk rá, hogy egyenletesen terüljön és megfelelően kiérjen a tortakarika széléhez, hogy a következő lépésnél a narancszselé véletlenül sem tudjon lefolyni. Ha szükséges használjunk kis méretű hajlított kenőkést. Hűtőbe tesszük dermedni, kb. 1 órára.
5. Közben a narancszseléhez kifacsarunk 2,5 dl narancslevet. Hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverünk benne 4 db, hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint.
Kihűtjük, de még mielőtt elkezdene behúzni, ráöntjük a kidermedt csokoládé mousse-ra. Ismét hűtés következik, amíg teljesen meg nem dermed.
6. A fehércsoki moussehoz a tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a vanília aromával. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Alacsony lángon felolvasztjuk a fehércsokit 1,5 dl tejszínben, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Lassan, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad.
Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel. A kidermedt zselére öntjük és visszatesszük legalább 1-2 órára dermedni a hűtőbe.
7. Ha a mousse kidermedt, elkészítjük a glazúrt. Ehhez a tejcsokit a tejszínben felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. Legalább 3 óra hűtés következik.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük a lekvárral és a durvára vágott grillázzsal panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. csokoládé díszekkel dekoráljuk.