Egy különleges torta az ízkalandoroknak, akik szeretnek különlegesebb ízekkel kísérletezni. Egy Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept, ami arra vár ,hogy felfedezd. :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Mandulás piskóta:
3 db tojás
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
20 ml étolaj
50 g darált mandula
40 g finomliszt
Mandula ropogós:
50 g pirított, szeletelt mandula
15 g ostya (pl. fagyitölcsér)
50 g fehércsoki
Fehércsoki betét:
1 dl habtejszín
100 g fehércsoki
2 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Sárgabarackos sósmandula krém:
300 g magozott sárgabarack (friss vagy ugyanennyi lecsöpögtetett befőtt)
20 g vaníliás cukor
60 g cukor
3 db lapzselatin
100 g darált sósmandula
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Fehércsoki glazúr:
1,5 dl habtejszín
50 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
friss sárgabarack felkockázva
Elkészítés:
1. A piskótához a darált mandulát és a lisztet összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, illetve a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az olajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. hagyjuk kihűlni.
2. Közbe elkészítjük a ropogóst. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk és, ha már kihűlt az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és a száraz alapanyagokra öntjük. Alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk és a masszát szép egyenletesen belesimítjuk. Hűtőben alaposan kidermesztjük.
3. A fehércsoki betéttel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit az 1 dl habtejszínbe tördeljük és közepes lángon, kevergetve felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert 1,5 dl habtejszínt.
4. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük, és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A fehércsoki krémet a formába öntjük és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.
5. A barackos sósmandula krémet akkor kezdjük el készíteni, ha a fehércsoki már meghúzott. A mandulát késes aprítóban ledaráljuk, és egy keverőtálba öntjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kimagozott barackokat botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a darált sósmandulára és összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
6. Folytatjuk a torta összeállítását. A fehércsoki betét körül eltávolítjuk a karikát és a ropogóst óvatosan a fehércsoki betétre helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mandulás krémet beleöntjük. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.
7. A fehércsoki glazúr zárja a tortát. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és alacsony lángon, kavargatva felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és a mandulás-sárgabarackos rétegre öntjük. További 1-2 órát hűtjük, amíg meg nem dermed.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tetejét kockázott sárgabarackkal dekoráljuk.