Egy különleges torta az ízkalandoroknak, akik szeretnek különlegesebb ízekkel kísérletezni. Egy Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept, ami arra vár ,hogy felfedezd. :)


 Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Mandulás piskóta: 

3 db tojás 

50 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

20 ml étolaj 

50 g darált mandula 

40 g finomliszt 

Mandula ropogós: 

50 g pirított, szeletelt mandula 

15 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

50 g fehércsoki 

Fehércsoki betét: 

1 dl habtejszín 

100 g fehércsoki 

2 db lapzselatin 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

Sárgabarackos sósmandula krém: 

300 g magozott sárgabarack (friss vagy ugyanennyi lecsöpögtetett befőtt) 

20 g vaníliás cukor 

60 g cukor 

3 db lapzselatin 

100 g darált sósmandula 

3 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Fehércsoki glazúr: 

1,5 dl habtejszín 

50 g fehércsoki 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

friss sárgabarack felkockázva 

Recept könyv

Elkészítés: 

1. A piskótához a darált mandulát és a lisztet összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, illetve a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az olajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. hagyjuk kihűlni.

Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept
Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept

2. Közbe elkészítjük a ropogóst. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk és, ha már kihűlt az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és a száraz alapanyagokra öntjük. Alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk és a masszát szép egyenletesen belesimítjuk. Hűtőben alaposan kidermesztjük.

Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept

3. A fehércsoki betéttel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit az 1 dl habtejszínbe tördeljük és közepes lángon, kevergetve felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert 1,5 dl habtejszínt.

Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept

4. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük, és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A fehércsoki krémet a formába öntjük és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.

Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept

5. A barackos sósmandula krémet akkor kezdjük el készíteni, ha a fehércsoki már meghúzott. A mandulát késes aprítóban ledaráljuk, és egy keverőtálba öntjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kimagozott barackokat botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a darált sósmandulára és összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept
Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept

6. Folytatjuk a torta összeállítását. A fehércsoki betét körül eltávolítjuk a karikát és a ropogóst óvatosan a fehércsoki betétre helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mandulás krémet beleöntjük. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept

7. A fehércsoki glazúr zárja a tortát. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és alacsony lángon, kavargatva felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és a mandulás-sárgabarackos rétegre öntjük. További 1-2 órát hűtjük, amíg meg nem dermed.

Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival recept

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tetejét kockázott sárgabarackkal dekoráljuk.

Sós mandulás - sárgabarackos torta fehércsokival
A pillanat íze Facebook