Gyerekjáték elkészíteni. Szuper választás, ha csillapítani szeretnéd az édesség iránti vágyad, és kedveled a torta ízvilágát. Egy gyors Sóskaramellás kókusztorta recept akár kezdőknek is.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Mandulás-kókuszos piskóták:
5 db tojás
100 g cukor
40 ml étolaj
50 g finomliszt
50 g darált mandula
50 g kókuszreszelék
Sóskaramell krém:
100 g cukor
1,5 dl forró habtejszín
1 kk só
2 db lapzselatin
200 g mascarpone
Fehércsokis kókuszkrém:
2,5 dl kókusztej
20 g vaníliás cukor
20 g cukor
3 db lapzselatin
50 g fehércsoki
3 dl habtejszín lágy habbá verve
Fehércsoki glazúr:
1,5 dl habtejszín
50 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
30 g kókuszreszelék
tetszés szerint Raffaello golyók
Elkészítés:
1. A piskótákhoz a lisztet, a kókuszreszeléket és a mandulát összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. A masszát két egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és egymás után megsütjük benne a két piskótát. A sütési idő hőlégkeveréssel kb. 20-25 perc laponként. Hagyjuk őket kihűlni.
2. A sóskaramell krémmel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot a só hozzáadásával száraz edényben felolvasztjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a forró tejszínt és addig melegítjük tovább, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és alaposan összekeverjük a mascarponéval.
3. Elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tészta lapot tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A karamell krémet a tésztára öntjük, szükség szerint egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a következő réteg készül.
4. A fehércsokis kókuszkrémhez a fehércsokit keverőtálba tördeljük és félretesszük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kókusztejhez adjuk a kétféle cukrot és közepes lángon, időnként átkeverve felmelegítjük. Miután lehúztuk a tűzhelyről elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Még melegen a fehércsokira öntjük és alaposan összekeverjük, hogy a csoki teljesen fel tudjon olvadni. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
5. Folytatjuk a torta összeállítását. A második tészta lapot a karamellás krémre helyezzük. A kókuszos krémet a tésztára öntjük és szükség szerint egyenletesen elsimítjuk. Legalább 3-4 óra hűtés következik.
6. A glazúrral zárjuk a tortát. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és közepes lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a kókuszos krémre öntjük. További 1-2 órát hűtjük, amíg meg nem húz.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát a második tészta réteg magasságáig körbe kenjük lekvárral és a kókuszreszelékkel panírozzuk. Tetszés szerint Raffaello golyókkal dekoráljuk.
Ha szereted a kókuszt, akkor egy másik, a Raffaello ihlette tortánk kihagyhatatlan! -->Kattints ide, vagy a képre<-- a recept elérhetőségéért