Intenzív csokitorta a sós pereccel egy igazán különleges ízélményt nyújt. Az édes - sós, valamint a krémes - ropogós harmonikus ellentétek találkozása könnyen megkedvelteti magát a kostolójával ha nem idegenkedsz túlzottan az efféle édességektől. :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Kakaós-mogyorós piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
80 g cukor
20 g cukrozatlan kakaópor
30 g finomliszt
30 g sótlan földimogyoró
6 g sütőpor
Sült csokikrém:
200 g tejcsoki
1,5 dl habtejszín
50 g vaj
30 g sós perec
1 dl habtejszín, lágy habbá verve
Mogyoró ropogós:
50 g sótlan földimogyoró
50 g tejcsoki
20 g sós perec
Tejcsoki mousse:
1,5 dl habtejszín
100 g tejcsoki
20 g vaníliás cukor
20 g cukor
2 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, lágy habbá verve
Tejcsoki glazúr:
1 dl habtejszín
100 g tejcsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
sós perec
durvára darált földimogyoró
1-2 ek ízlés szerinti lekvár a panírozáshoz
Ha szívesen készíted a receptjeinket, és szeretsz új ízeket kipróbálni, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is:
Elkészítés:
1. A piskótához a földimogyorót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel, a kakaóporral, valamint a sütőporral. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es sütőforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben elkészítjük a ropogóst. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A mogyorót és a perecet késes aprítóban ledaráljuk és hozzáöntjük az olvasztott csokit. Alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a masszát szép egyenletesen elsimítjuk benne. Hűtőbe tesszük dermedni. Mielőtt a tortába helyeznénk érdemes 15 percre mélyhűtőbe is betenni.
3. A sült csokival folytatjuk. A 1,5 dl habtejszínt, a csokit és a vajat egy lábasba mérjük. Ha van rá lehetőség, akkor rögtön olyan edényt válasszunk ami sütőbe is tehető. Közepes lángon, kavargatva addig melegítjük, amíg a csoki és a vaj fel nem olvad. Ezután 150 fokos sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. A sütési idő elteltével átkavarjuk, átöntjük egy keverőtálba és legalább langyosra hűtjük. Beletördeljük a perecet, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 1 dl habtejszínt.
4. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára tesszük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A krémet a tésztára öntjük, és szükség szerint elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 1-2 órára.
5. Ha a csokikrém meghúzott elkészítjük a mousse-t. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A csokit a 1,5 dl habtejszínbe tördeljük és hozzáadjuk a kétféle cukrot. Közepes lángon, kavargatva addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert 2,5 dl habtejszín.
6. Folytatjuk a torta összeállítását. A ropogóst a sült csoki krém közepére helyezzük és ráöntjük a mousse-t. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
7. A tortát csoki glazúr zárja. Ehhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A csokit a tejszínbe tördeljük és közepes lángon, kavargatva addig melegítjük, amíg fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. További 1-2 óra hűtés következik.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és mogyoróval panírozzuk. A torta tetejét pereccel, és mogyoróval dekoráljuk.
Vagy itt: