Egy kedves követőnk szavaival élve "semmi hókusz pókusz", ismét csak egy könnyen elkészíthető ízletes torta! :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
100 g cukor
20 g vaníliás cukor
90 g finomliszt
30 g darált mandula
6 g sütőpor
Túrós-fehércsokis mascarpone krém:
125 g krémes túró
125 g mascarpone
1 dl habtejszín
100 g fehércsoki
10 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Szederzselé:
250 g fagyasztott szeder
20 g vaníliás cukor
60 g barna nádcukor
3 db lapzselatin
Mandulás-szedres mascarpone krém:
100 g fagyasztott szeder
40 g cukor
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
30 g darált mandula
125 g mascarpone
2 dl habtejszín, habbá verve
Fehércsoki glazúr:
1 dl habtejszín
100 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
50 g pirított, szeletelt mandula
1-2 ek pirosgyümölcs lekvár
néhány szem friss szeder
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet, a mandulát és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vizet is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a masszát beleöntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben elkészítjük a túrós mascarpone krémet. A túrót és a mascarponét egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl tejszínbe tördeljük a fehércsokit, valamint hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük. A 2 dl habtejszínt lágy habbá verjük és ezt is a krémbe forgatjuk.
3. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a gyümölccsel foglalkozunk.
4. A szederzseléhez a szedret a kétféle cukorral felolvasztjuk, majd pürésítjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöt felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Kihűtjük, de még mielőtt dermedni kezd, ráöntjük a túrós mascarpone rétegre. Hűtőben dermesztjük, amíg meg nem húz.
5. A mandulás-szedres réteggel folytatjuk. A mascarponét és a mandulát egy keverőtálba mérjük. A gyümölcsöt felolvasztjuk, turmixoljuk és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kétféle cukrot a gyümölcshöz adjuk, és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A gyümölcsöt a mascarponéhez öntjük és alaposan összekeverjük. Ha legalább langyosra hűlt, akkor forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. A kapott krémet a szederzselére öntjük, egyenletesen elsimítjuk és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni.
6. A dermedési idő leteltével elkészítjük a glazúrt. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és a mandulás-szedres rétegre öntjük. További egy óra hűtés következik, hogy a glazúr meghúzzon.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és mandulával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Friss szederrel dekoráljuk.