Egy kedves követőnk szavaival élve "semmi hókusz pókusz", ismét csak egy könnyen elkészíthető ízletes torta! :)


Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Piskóta: 

3 db tojás 

3 ek hideg víz 

100 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

90 g finomliszt 

30 g darált mandula 

6 g sütőpor 

Túrós-fehércsokis mascarpone krém: 

125 g krémes túró 

125 g mascarpone 

1 dl habtejszín 

100 g fehércsoki 

10 g vaníliás cukor 

2 db lapzselatin 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Szederzselé: 

250 g fagyasztott szeder 

20 g vaníliás cukor 

60 g barna nádcukor 

3 db lapzselatin 

Mandulás-szedres mascarpone krém: 

100 g fagyasztott szeder 

40 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

30 g darált mandula 

125 g mascarpone 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Fehércsoki glazúr: 

1 dl habtejszín 

100 g fehércsoki 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

50 g pirított, szeletelt mandula 

1-2 ek pirosgyümölcs lekvár 

néhány szem friss szeder 

Cukrász könyv


Elkészítés:

1. A piskótához a lisztet, a mandulát és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vizet is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a masszát beleöntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

2. Közben elkészítjük a túrós mascarpone krémet. A túrót és a mascarponét egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl tejszínbe tördeljük a fehércsokit, valamint hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük. A 2 dl habtejszínt lágy habbá verjük és ezt is a krémbe forgatjuk.

3. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a gyümölccsel foglalkozunk.

4. A szederzseléhez a szedret a kétféle cukorral felolvasztjuk, majd pürésítjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöt felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Kihűtjük, de még mielőtt dermedni kezd, ráöntjük a túrós mascarpone rétegre. Hűtőben dermesztjük, amíg meg nem húz.

5. A mandulás-szedres réteggel folytatjuk. A mascarponét és a mandulát egy keverőtálba mérjük. A gyümölcsöt felolvasztjuk, turmixoljuk és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kétféle cukrot a gyümölcshöz adjuk, és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A gyümölcsöt a mascarponéhez öntjük és alaposan összekeverjük. Ha legalább langyosra hűlt, akkor forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. A kapott krémet a szederzselére öntjük, egyenletesen elsimítjuk és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni.

6. A dermedési idő leteltével elkészítjük a glazúrt. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és a mandulás-szedres rétegre öntjük. További egy óra hűtés következik, hogy a glazúr meghúzzon.

7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és mandulával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Friss szederrel dekoráljuk.


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.