Egy őszi ízkavalkád, mely garantáltan jókedvre derít a borús őszi napokon. A változatos ízek, és textúrák finomra hangolva egy kellemes megjelenésű tortában. Készítsd el Te is! Ne bátortalanodj el a különböző rétegek láttán, mert a részletes leírásnak köszönhetően garantált a sikerélmény!    

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

 Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: 

Diós felvertek: 

5 db tojásfehérje 

120 g darált dió 

50 g finomliszt 

70 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

25 g olvasztott vaj 

Fehércsokis dió ropogós: 

70 g durvára darált dió 

20 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

60 g olvasztott fehércsokoládé 

Fahéjas szőlőkrém: 

250 g kékszőlő 

30 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

½ kk őrölt fahéj 

1 kk vanília aroma 

1 dl habtejszín 

20 g étkezési keményítő 

2 db lapzselatin 

Tonkababos diókrém: 

1 dl habtejszín 

2 db tojássárgája 

15 g étkezési keményítő 

30 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

reszelt tonkabab (minimális mennyiség)

2 db lapzselatin 

40 g pirított, darált dió 

1 dl habtejszín, habbá verve 

Szőlő zselé: 

250 g kékszőlő 

30 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

4 db lapzselatin 

Vaníliás szőlőmousse: 

200 g kékszőlő 

1 db vanília rúd 

3 db tojássárgája 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

15 g étkezési keményítő 

3 db lapzselatin 

3,5 dl habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

1-2 ek lekvár 

50 g pirított, durvára darált dió 

néhány szem szőlő és dió 

torta receptek

Elkészítés:

1. A diós felvertekhez a tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral habbá verjük. A diót ledaráljuk és elkeverjük a liszttel. A száraz alapanyagokat fokozatosan adagolva óvatos mozdulatokkal a felvert habba forgatjuk, végezetül az olvasztott vajat is belekeverjük. A masszát 2 egyenlő részre mérjük és 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformában egyenként kb. 15-15 perc alatt megsütjük a lapokat. Előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel 175 fokon.


Szőlő torta
Szőlő torta

2. Következő lépésként a zselét készítjük el. A szőlőt leturmixoljuk és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A szőlőhöz adjuk a kétféle cukrot és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a langyosra hűtött gyümölcsöt beleöntjük. Alaposan kidermesztjük a hűtőben. Felhasználás előtt legalább 15-20 percre a mélyhűtőbe is érdemes betenni.

Szőlő torta

3. Közben elkészítjük a ropogóst. Ehhez a diót és az ostyát ledaráljuk. A fehércsokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Alaposan összekeverjük a száraz alapanyagokkal. Egy folpackkal bélelt, 24 cm-es tortakarikába simítjuk és alaposan kifagyasztjuk.

Szőlő torta

4. A szőlőkrémmel folytatjuk. Ehhez a szőlőt leturmixoljuk és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A szőlőhöz adjuk a kétféle cukrot, a vanília aromát és a fahéjat és felfőzzük. A tejszínben kikavarjuk a keményítőt és a gyümölcshöz öntjük. kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük.

Szőlő torta
Szőlő torta

5. Elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tésztalapot forgatható tortaállványra helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A szőlőkrémet egyenletesen a tésztára simítjuk és hűtőbe tesszük dermedni amíg készítjük a következő réteget.

Szőlő torta
cukrász kellékek

6. A diókrémhez a tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral, a keményítővel és a tonkababbal. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, 1 dl tejszínt pedig felmelegítünk. A meleg tejszínt, folyamatos keverés mellett lassan, vékony sugárban a tojáshoz csurgatunk, majd visszatesszük a tűzhelyre és kevergetve, lassú tűzön sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Hozzákeverjük a diót. Langyosra hűtjük és hozzáforgatjuk az 1 dl, lágy habbá vert tejszínt. 

A második diós tésztánkat a gyümölcsös rétegre helyezzük és ráöntjük a diós krémet. Visszatesszük a hűtőbe dermedni, amíg a mousse készül.

Szőlő torta
Szőlő torta

7. A szőlő mousse-hoz a szőlőt leturmixoljuk és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral és a keményítővel. A vanília kikapart magját a szőlőhöz adjuk és felforraljuk. Lassan, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

Szőlő torta

8. A diós krémre helyezzük a kifagyott ropogóst, ennek közepére pedig a kidermedt zselét. A szőlő mousset ráöntjük és szép egyenletesen elsimítjuk. Lehetőség szerint egy éjszakára hűtőbe tesszük, de legalább 3-4 óra hűtésre mindenképpen szükség van.

Szőlő torta

9. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a torta karikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és pirított, durvára darált dióval panírozzuk. Tetejét tetszés szerint habrózsákkal, dióval, szőlővel díszítjük.


Szőlő torta
Szőlő torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.