Nem harsány, és nem hivalkodik... Pont olyan kellemesen érzéki, és személyes mint ami a meghitt ünnepekhez illik.
Nem kér figyelmet, csak csendesen jelen van mint egy érzés, egy halk mosoly az asztal körül.
Nem túl sok, nem túl kevés. Pont annyi, amennyi jólesik.
Egy ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept a különleges pillanatokra.☺️
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Mandulás piskóta:
3 db tojás
60 g cukor
20 ml étolaj
40 g darált mandula
60 g finomliszt
Mandula ropogós:
50 g fehércsoki
50 g pirított, szeletelt mandula
15 g ostya (pl. fagyi tölcsér)
Tojáslikőr krém:
2 db tojássárgája
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
csipet só
1,5 dl tojáslikőr
1 dl habtejszín
15 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Tojáslikőrös marcipán krém:
1 dl tojáslikőr
1 dl habtejszín
200 g natúr marcipán massza
20 g vaníliás cukor
20 g cukor
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Tojáslikőrös fehércsoki glazúr:
0,5 dl tojáslikőr
0,5 dl habtejszín
100 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Elkészítés:

1. A piskótához a lisztet és a darált mandulát összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az olajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

2. Közben elkészítjük a ropogóst. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, és az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és a száraz alapanyagokkal összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk és a masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg a következő réteg készül.

3. A tojáslikőr krémmel folytatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral, és a sóval kihabosítjuk. Hozzáöntjük a tojáslikőrt, a habtejszínt, valamint a keményítőt és csomómentesre keverjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojásos keveréket lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Átöntjük egy keverőtálba, legalább langyosra hűtjük.


4. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük, és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A tojáslikőrös krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a marcipános krém készül.

5. A marcipános krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojáslikőrt és az 1 dl habtejszínt egy kisebb lábasba mérjük. Belevagdaljuk a marcipánt, jöhet hozzá a kétféle cukor is. Közepes lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a marcipán teljesen fel nem oldódik. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Átöntjük egy keverőtálba, és ha már legalább langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 3 dl habtejszínt.

6. Folytatjuk a torta összeállítását. A ropogóst óvatosan a tojáslikőrös krém közepére helyezzük. Ráöntjük a marcipános krémet és szükség szerint egyenletesen elsimítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

7. A glazúrhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojáslikőrt és a habtejszínt egy edénybe mérjük és a fehércsokit beletördeljük. Alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki felolvad. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a marcipános rétegre öntjük. További 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem húz.

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint, alkalomhoz illően díszítjük.
