Nem harsány, és nem hivalkodik... Pont olyan kellemesen érzéki, és személyes mint ami a meghitt ünnepekhez illik. 

Nem kér figyelmet, csak csendesen jelen van mint egy érzés, egy halk mosoly az asztal körül. 

Nem túl sok, nem túl kevés. Pont annyi, amennyi jólesik. 

Egy ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept a különleges pillanatokra.☺️


Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Mandulás piskóta: 

3 db tojás 

60 g cukor 

20 ml étolaj 

40 g darált mandula 

60 g finomliszt 

Mandula ropogós: 

50 g fehércsoki 

50 g pirított, szeletelt mandula 

15 g ostya (pl. fagyi tölcsér) 

Tojáslikőr krém: 

2 db tojássárgája 

20 g vaníliás cukor 

30 g cukor 

csipet só 

1,5 dl tojáslikőr 

1 dl habtejszín 

15 g étkezési keményítő 

2 db lapzselatin 

Tojáslikőrös marcipán krém: 

1 dl tojáslikőr 

1 dl habtejszín 

200 g natúr marcipán massza 

20 g vaníliás cukor 

20 g cukor 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Tojáslikőrös fehércsoki glazúr: 

0,5 dl tojáslikőr 

0,5 dl habtejszín 

100 g fehércsoki 

1 db lapzselatin 

Elkészítés: 

A pillanat íze Facebook

1. A piskótához a lisztet és a darált mandulát összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az olajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept fázisfotókkal

2. Közben elkészítjük a ropogóst. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, és az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és a száraz alapanyagokkal összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk és a masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg a következő réteg készül.

Ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept fázisfotókkal

3. A tojáslikőr krémmel folytatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral, és a sóval kihabosítjuk. Hozzáöntjük a tojáslikőrt, a habtejszínt, valamint a keményítőt és csomómentesre keverjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojásos keveréket lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Átöntjük egy keverőtálba, legalább langyosra hűtjük.

Ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept fázisfotókkal
Ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept fázisfotókkal

4. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük, és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A tojáslikőrös krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a marcipános krém készül.

Ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept fázisfotókkal

5. A marcipános krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojáslikőrt és az 1 dl habtejszínt egy kisebb lábasba mérjük. Belevagdaljuk a marcipánt, jöhet hozzá a kétféle cukor is. Közepes lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a marcipán teljesen fel nem oldódik. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Átöntjük egy keverőtálba, és ha már legalább langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 3 dl habtejszínt.

Ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept fázisfotókkal

6. Folytatjuk a torta összeállítását. A ropogóst óvatosan a tojáslikőrös krém közepére helyezzük. Ráöntjük a marcipános krémet és szükség szerint egyenletesen elsimítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept fázisfotókkal

7. A glazúrhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojáslikőrt és a habtejszínt egy edénybe mérjük és a fehércsokit beletördeljük. Alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki felolvad. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a marcipános rétegre öntjük. További 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem húz.

Ünnepi tojáslikőrös marcipántorta recept fázisfotókkal

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint, alkalomhoz illően díszítjük.

Ünnepi tojáslikőrös marcipántorta

Kérdésed véleményed, tapasztalatod írd meg itt:

A pillanat íze Facebook

Ha szeretnél elsőként értesülni új receptről, rendezvényről, vagy bármilyen fontosabb hírünkről , akkor csatlakozz messenger csatornánkhoz!

A pillanat íze Facebook