Ismerd meg a Vörösboros-málnás diótorta egyedi ízvilágát, ahol a bársonyos Pinot Noir találkozik a friss málna üdeségével és a pirított dió karakteres ízével. Elegáns desszert, amely egyszerre klasszikus és meglepően izgalmas.”


Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Vörösboros málna zselé: 

250 g fagyasztott málna 

0,5 dl vörösbor (Pinot Noir)

40 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

Dió ropogós: 

50 g fehércsoki 

60 g pirított dió 

20 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

Diós piskóta: 

3 db tojás 

60 g cukor 

20 ml étolaj 

60 g darált dió 

40 g finomliszt 

Vörösboros málna krém: 

300 g fagyasztott málna 

50 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

1 dl vörösbor (Pinot Noir)

20 g étkezési keményítő 

1 db lapzselatin 

Dió mousse: 

40 g pirított, darált dió 

1,5 dl habtejszín 

20 g vaníliás cukor 

60 g cukor 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Díszítés: 

30 g durvára darált pirított dió 

néhány szem félbevágott szőlőszem 

friss málna 

csokoládé díszek 

Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is! 

Margó és Józsi

Cukrász könyv


Elkészítés: 

1. Első lépésként egy száraz serpenyőben megpirítjuk a tortához szükséges diót. Hagyjuk kihűlni mielőtt tovább dolgoznánk vele.

2. A vörösboros málnazseléhez kiolvasztjuk a málnát, pürésítjük és leszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A málnához adjuk a kétféle cukrot, valamint a vörösbort és alaposan kiforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk, és a málnát beleöntjük. Hűtőbe tesszük dermedni.

Vörösboros - málnás diótorta recept

3. Következő lépésként a ropogóst készítjük el. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A diót és az ostyát késes aprítóban ledaráljuk. Hozzáöntjük az olvasztott csokit és összedolgozzuk. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk, és a masszát szép egyenletesen belesimítjuk. Hűtőben alaposan kidermesztjük.

Vörösboros - málnás diótorta recept

4. A piskótával folytatjuk. A diót ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Vörösboros - málnás diótorta recept

5. A vörösboros málna krém következik. A málnát felolvasztjuk, pürésítjük és átszűrjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, a keményítőt kikavarjuk a vörösborban. A málnához adjuk a kétféle cukrot, valamint a kikavart keményítőt és közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Alaposan kiforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük.

Vörösboros - málnás diótorta recept
Vörösboros - málnás diótorta recept

6. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A málnakrémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a mousse készül. Ezen a ponton, ha szükségesnek látjuk, a málnazselét betehetjük a mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen vele bánni, de ha megfelelően kidermedt, akkor nem szükséges.

Vörösboros - málnás diótorta recept

7. A dió mousse-hoz a diót késes aprítóban ledaráljuk, és egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és felmelegítjük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A dióra öntjük és alaposan összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

Vörösboros - málnás diótorta recept
Vörösboros - málnás diótorta recept

8. Folytatjuk a torta összeállítását. A ropogóst óvatosan a málnakrém közepére helyezzük. Ráöntjük a mousse felét és a közepébe helyezzük a málnazselét. Erre öntjük a maradék mousse-t. Visszatesszük a hűtőbe és egy éjszakát dermedni hagyjuk.

Vörösboros - málnás diótorta recept

9. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta tetejét megszórjuk dióval és a gyümölcsökkel, valamit csokoládé díszekkel dekoráljuk.

Vörösboros - málnás diótorta

Kérdésed, véleményed, tapasztalatod oszd meg itt:

A pillanat íze Facebook