Zamatos birsalmával dúsított máktorta egy csipetnyi tonkababbal, és vaníliával ☺️ Éld meg az évszak varázsát egy kellemes desszerttel! 


Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Mákos piskóták: 

4 db tojás 

80 g darált mák 

40 g finomliszt 

80 g cukor 

20 ml étolaj 

1 db citrom reszelt héja 

Mákos birsalma réteg: 

400 g megtisztított, kimagozott birsalma 

½ db citrom leve 

40 g vaj 

20 g vaníliás cukor 

60 g cukor 

reszelt tonkabab (Prémium minőségű tonkababért  -->kattints ide<-- )

40 g darált mák 

Vanília krém: 

2 db tojássárgája 

50 g cukor 

1 db vanília rúd kikapart magja (Prémium minőségű vaníliáért  -->kattints ide<-- )

1,5 dl habtejszín 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Díszítés: 

2 dl habtejszín, habbá verve 

darált mák a szóráshoz 

Szívesen készíted a receptjeinket?

Recept könyv

Elkészítés: 

1. A piskóta lapokhoz a lisztet és a mákot összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. A kapott masszát 2 egyenlő részre mérjük, mert a lapokat külön-külön fogjuk megsütni. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és az egyik adag masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A második adag tésztával is hasonlóan járunk el, így két vékony tésztánk lesz.

Birsalmás máktorta recept

2. A birsalma réteggel folytatjuk. A birsalmákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Közben citrommal meglocsoljuk, hogy minél kevésbé barnuljon be. Hozzáadjuk a vajat, a kétféle cukrot és hozzáreszeljük a tonkababot is. Közepes lángon puhára pároljuk. Ha az almakockák megpuhultak hozzáöntjük a mákot, alaposan összekeverjük és tovább főzzük 2-3 percig. Legalább langyosra hűtjük.

Birsalmás máktorta recept

3. Amíg a birsalmára várunk elkészítjük a vanília krémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a vanília kikapart magjával. Hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt és folytonos keverés mellett, alacsony lángon sűrűsödésig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

Birsalmás máktorta recept

4. Összeállítjuk a tortát. Az egyik tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mákos birsalmát a tésztára öntjük, és szép egyenletesen elsimítjuk. Ráhelyezzük a második tésztát, amire a vaníliás krémet öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Birsalmás máktorta recept

5. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habtejszínt rusztikusan a torta tetejére halmozzuk és megszórjuk darált mákkal.

Birsalmás máktorta

Kérdésed, véleményed, tapasztalatod írd meg itt:

A pillanat íze Facebook