Zamatos birsalmával dúsított máktorta egy csipetnyi tonkababbal, és vaníliával ☺️ Éld meg az évszak varázsát egy kellemes desszerttel!
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Mákos piskóták:
4 db tojás
80 g darált mák
40 g finomliszt
80 g cukor
20 ml étolaj
1 db citrom reszelt héja
Mákos birsalma réteg:
400 g megtisztított, kimagozott birsalma
½ db citrom leve
40 g vaj
20 g vaníliás cukor
60 g cukor
reszelt tonkabab (Prémium minőségű tonkababért -->kattints ide<-- )
40 g darált mák
Vanília krém:
2 db tojássárgája
50 g cukor
1 db vanília rúd kikapart magja (Prémium minőségű vaníliáért -->kattints ide<-- )
1,5 dl habtejszín
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Díszítés:
2 dl habtejszín, habbá verve
darált mák a szóráshoz
Elkészítés:
1. A piskóta lapokhoz a lisztet és a mákot összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. A kapott masszát 2 egyenlő részre mérjük, mert a lapokat külön-külön fogjuk megsütni. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és az egyik adag masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A második adag tésztával is hasonlóan járunk el, így két vékony tésztánk lesz.
2. A birsalma réteggel folytatjuk. A birsalmákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Közben citrommal meglocsoljuk, hogy minél kevésbé barnuljon be. Hozzáadjuk a vajat, a kétféle cukrot és hozzáreszeljük a tonkababot is. Közepes lángon puhára pároljuk. Ha az almakockák megpuhultak hozzáöntjük a mákot, alaposan összekeverjük és tovább főzzük 2-3 percig. Legalább langyosra hűtjük.
3. Amíg a birsalmára várunk elkészítjük a vanília krémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a vanília kikapart magjával. Hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt és folytonos keverés mellett, alacsony lángon sűrűsödésig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
4. Összeállítjuk a tortát. Az egyik tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mákos birsalmát a tésztára öntjük, és szép egyenletesen elsimítjuk. Ráhelyezzük a második tésztát, amire a vaníliás krémet öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
5. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habtejszínt rusztikusan a torta tetejére halmozzuk és megszórjuk darált mákkal.