Egy illatozó ünnepi finomság, melynek intenzív, de kellemes ízein még magunk is meglepődtünk kóstoláskor! Egy torta, mely ámulatba ejti az érzékszerveidet csábító illatával, és harmonikus ízeivel. Tökéletes választás a karácsonyi ünnepekre, a hűvösebb hónapokra, vagy bármikor, ha ezen ízek kedvelőinek szeretnénk a kedvébe járni.

Ez a csokis narancsos torta recept gesztenyével, egy megfelelő indok arra, hogy újratervezd az ünnepi menüt :-)

torta receptek

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: 

Gesztenyés-narancsos piskóta: 

2 db egész tojás 

50 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

40 ml tej 

40 ml étolaj 

6 g sütőpor 

150 g gesztenye massza (cukrozott) 

60 g finomliszt 

1 db narancs reszelt héja 

Tipp: 

amennyiben natúr gesztenye masszával dolgozunk, a cukor mennyiségét 20 g-al növeljük. 

Csokis gesztenye betét: 

100 g gesztenye massza (cukrozott) 

100 g tejcsokoládé 

1 dl habtejszín 

100 g mascarpone 

1 ek rum aroma 

Narancszselé: 

2 dl frissen facsart narancslé 

40 g cukor 

3 db lapzselatin 

Vaníliás narancs mousse

2,5 dl frissen facsart narancslé 

1 db egész tojás 

2 db tojássárgája 

50 g vaj 

70 g cukor 

1 db vanília rúd kikapart magja /manilia.hu - A legfinomabb döntés

4 db lapzselatin 

3,5 dl habtejszín, habbá verve (állati eredetű min. 33%-os) 

Csokoládé glazúr: 

50 g tejcsokoládé 

50 étcsokoládé 

1 db lapzselatin 

1 dl habtejszín 

Díszítés: 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

kandírozott narancshéj kockák 

csokoládé díszek 

Receptkönyv

Elkészítés:

1. A gesztenyés piskótához a gesztenye masszát lereszeljük és összekeverjük a liszttel, a reszelt narancshéjjal, valamint a sütőporral. Az egész tojásokat a kétféle cukorral kihabosítjuk, ezután hozzáöntjük az olajat és a tejet és tovább habosítjuk. Fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz alapanyagokat miközben dolgozik a gép. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

csokis narancsos torta
csokis narancsos torta

2. Ha a tészta kihűlt elkészítjük a csokis-gesztenyés betétet. A gesztenyét lereszeljük és összekeverjük a mascarponéval. A tejszínbe tördeljük a csokoládét, hozzáöntjük a rumot és addig melegítjük kevergetve, alacsony lángon amíg a csoki fel nem olvad. A gesztenyés mascarponéhoz öntjük és alaposan elkeverjük.

csokis narancsos torta

3. A tésztát tálcára tesszük (lehetőleg forgatható tortaállványra) és a tészta közepére egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk. A krémet beleöntjük és hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed. (A dermedésre a szokásosnál több időt kell szánni, mert nem tartalmaz zselatint.)

csokis narancsos torta
cukrász kellékek

4. Közben elkészítjük a narancszselét. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A frissen facsart narancslevet a cukorral felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Hagyjuk kihűlni, de még mielőtt elkezd meghúzni ráöntjük a gesztenyés-csokoládés rétegre. Visszatesszük a hűtőbe és újabb hűtés következik legalább 1-2 óra.

csokis narancsos torta

5. Ha a narancszselénk kellően megdermedt, akkor elkészítjük a narancsos mousse-t. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az egész tojást és a tojássárgákat a cukorral kikavarjuk. Jöhet hozzá a vanília kikapart magja, a vaj és a frissen facsart narancslé. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Hagyjuk hűlni, legalább langyosra.

A habtejszínt lágy habbá verjük és a narancsos krémmel óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatula segítségével.

csokis narancsos torta

6. A tészta közepéről óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát (érdemes óvatosan körbe vágni egy késsel) és a tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mousse-t beleöntjük, szép egyenletesen szükség szerint elsimítjuk egy kis méretű, hajlított kenőkéssel és legalább 3 órára hűtőbe tesszük.   

csokis narancsos torta

7. A torta tetejét egy csokoládé glazúr zárja. Ehhez a tejszínbe tördeljük a csokoládét és kavargatva, alacsony lángon addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A torta tetejére öntjük és addig hűtjük tovább, amíg a csoki meg nem húz.

csokis narancsos torta

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Kandírozott narancshéj kockákkal és csokoládé díszekkel dekoráljuk.

csokis narancsos torta
csokis narancsos torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.