A mennyei erdei gyümölcs kedvelőknek egy könnyed, és egyszerű torta vanília mousse-al. A savanykás gyümölcsök felfrissülést hozhatnak a nyári forróságban, de természetesen az elkészítését egész évben ajánljuk :-)

Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

Hozzávalók: 

1 db 20 cm-es tortához:

Piskóta: 

2 db tojás 

2 ek hideg víz 

80 g finomliszt 

80 g cukor 

6 g sütőpor 

Erdei gyümölcs krém: 

150 g fagyasztott erdei gyümölcs 

10 g vaníliás cukor 

30 g cukor 

1 tk vanília aroma 

20 g étkezési keményítő 

1 dl tejszín 

1 db lapzselatin 

Vaníliás mousse: 

1 dl tejszín 

20 g vaníliás cukor 

50 g cukor 

1 tk vanília aroma 

3 db lapzselatin 

3 dl tejszín, habbá verve 

Erdei gyümölcs zselé: 

150 g fagyasztott erdei gyümölcs 

10 g vaníliás cukor  

40 g cukor 

2 tk citromlé 

3 db lapzselatin 

Fehércsoki glazúr: 

100 g fehércsokoládé 

1 dl tejszín 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1,5 dl tejszín, habbá verve 

pirosgyümölcs lekvár pirított, 

darált dió 

liofilizált málna, ribizli

Szakács könyv

Elkészítés: 

A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a többi hozzávalóval kikavarjuk, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérje habot. Egy 20 cm-es kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. hagyjuk kihűlni.

Az erdei gyümölcs krémhez a gyümölcsöt a kétféle cukorral és az aromával felfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A keményítőt kikavarjuk a tejszínnel, hozzáadjuk a gyümölcshöz és sűrűre főzzük. A lapzselatint hideg vízben kb. 5 percre beáztatjuk, kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcshöz keverjük. Hagyjuk hűlni.

Elkészítjük a zselét is. Ehhez a gyümölcsöt a krémhez hasonlóan a kétféle cukorral és a citromlével felfőzzük, pürésítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Időnként átkavarva hűtjük. Tetszés szerint szűrőn át passzírozzuk.

Közben elkészítjük a vanília mousset. Ehhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral és az aromával. A tűzhelyről lehúzzuk, elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.

A piskótánkat lehetőség szerint forgatható tortaállványra helyezzük, mert az megkönnyíti a munkánkat a későbbiekben. Köré szorosan egy állítható tortakarika kerül, így megfelelően tud illeszkedni a kisüt tészta, és kellően magas, hogy  fel tudjuk építeni benne a tortát.

A gyümölcskrémet egy kenőkéssel egyenletesen a piskótára simítjuk. Erre öntjük a mousse felét. Azt is elsimítjuk.  Mélyhűtőben dermesztjük.

Ha kellően meghúzott ráöntjük a kihűtött zselét és visszatesszük a mélyhűtőbe, amíg a zselé megdermed.

Ezután jöhet rá a mousse másik fele és ismét hűtés következik.

A torta tetejét fehércsoki glazúrral zárjuk, amihez a tejszínben alacsony lángon, kavargatva felolvasztjuk a csokit. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverünk benne 1 db, hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint és kevés hűlés után a mousse tetejére öntjük. legalább 2-3 órát hűtjük.

Ha a torta kellően kidermedt óvatosan körbevágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbekenjük lekvárral és pirított, darált dióval panírozzuk. Tetejét habrózsákkal és liofilizált gyümölcsökkel díszítjük.

Erdei gyümölcs torta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.