A mennyei erdei gyümölcs kedvelőknek egy könnyed, és egyszerű torta vanília mousse-al. A savanykás gyümölcsök felfrissülést hozhatnak a nyári forróságban, de természetesen az elkészítését egész évben ajánljuk :-)
1 db 20 cm-es tortához:
Piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
80 g finomliszt
80 g cukor
6 g sütőpor
Erdei gyümölcs krém:
150 g fagyasztott erdei gyümölcs
10 g vaníliás cukor
30 g cukor
1 tk vanília aroma
20 g étkezési keményítő
1 dl tejszín
1 db lapzselatin
Vaníliás mousse:
1 dl tejszín
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
1 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
3 dl tejszín, habbá verve
Erdei gyümölcs zselé:
150 g fagyasztott erdei gyümölcs
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
2 tk citromlé
3 db lapzselatin
Fehércsoki glazúr:
100 g fehércsokoládé
1 dl tejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl tejszín, habbá verve
pirosgyümölcs lekvár pirított,
darált dió
liofilizált málna, ribizli
1. A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a többi hozzávalóval kikavarjuk, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérje habot. Egy 20 cm-es kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. hagyjuk kihűlni.
2. Az erdei gyümölcs krémhez a gyümölcsöt a kétféle cukorral és az aromával felfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A keményítőt kikavarjuk a tejszínnel, hozzáadjuk a gyümölcshöz és sűrűre főzzük. A lapzselatint hideg vízben kb. 5 percre beáztatjuk, kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcshöz keverjük. Hagyjuk hűlni.
3. Elkészítjük a zselét is. Ehhez a gyümölcsöt a krémhez hasonlóan a kétféle cukorral és a citromlével felfőzzük, pürésítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Időnként átkavarva hűtjük. Tetszés szerint szűrőn át passzírozzuk.
4. Közben elkészítjük a vanília mousse-t. Ehhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral és az aromával. A tűzhelyről lehúzzuk, elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.
5. A piskótánkat lehetőség szerint forgatható tortaállványra helyezzük, mert az megkönnyíti a munkánkat a későbbiekben. Köré szorosan egy állítható tortakarika kerül, így megfelelően tud illeszkedni a kisüt tészta, és kellően magas, hogy fel tudjuk építeni benne a tortát.
6. A gyümölcskrémet egy kenőkéssel egyenletesen a piskótára simítjuk. Erre öntjük a mousse felét. Azt is elsimítjuk. Mélyhűtőben dermesztjük.
7. Ha kellően meghúzott ráöntjük a kihűtött zselét és visszatesszük a mélyhűtőbe, amíg a zselé megdermed.
Ezután jöhet rá a mousse másik fele és ismét hűtés következik.
8. A torta tetejét fehércsoki glazúrral zárjuk, amihez a tejszínben alacsony lángon, kavargatva felolvasztjuk a csokit. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverünk benne 1 db, hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint és kevés hűlés után a mousse tetejére öntjük. legalább 2-3 órát hűtjük.
9. Ha a torta kellően kidermedt óvatosan körbevágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbekenjük lekvárral és pirított, darált dióval panírozzuk. Tetejét habrózsákkal és liofilizált gyümölcsökkel díszítjük.