Könnyed, lágy mousse torta, ami sem cukrot sem glutént nem tartalmaz. A kávé és a mogyoró ízei tökéletesen harmonizálnak, a tonkabab különleges ízvilágával kiegészülve. A kevésbé édes desszertek szerelmeseinek. 


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 20 cm-es tortához: 

Mogyorós tészta: 

3 db tojás 

45 g eritrit 

45 g pörkölt sótlan földimogyoró 

30 g rizsliszt 

0,2 dl étolaj 

Mogyorós krém: 

125 g mascarpone

1 dl cukormentes habtejszín 

50 g pörkölt, sótlan földimogyoró 

20 g vaníliás xilit 

20 g eritrit 

1,5 dl cukormentes habtejszín, habbá verve 

reszelt tonkabab (elhagyható) 

2 db lapzselatin 

Kávés krém: 

0,5 dl eszpresszó kávé 

6 db édesítő tabletta (nálunk Süssina) 

2 db lapzselatin 

1,5 dl cukormentes habtejszín, habbá verve 

Vaníliás tejszín mousse: 

1 dl cukormentes habtejszín 

20 g eritrit 

10 g vaníliás xilit 

½ db vanília rúd 

2 db lapzselatin

Díszítés: 

2 dl cukormentes habtejszín, habbá verve 

50 g pörkölt, sótlan földimogyoró 

Elkészítés: 

A mogyorós tésztához a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk és elkeverjük a rizsliszttel. A tojások fehérjét 20 g eritrittel habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék eritrittel és az étolajjal, majd felváltva adagolva egy szilikon spatula segítségével hozzáforgatjuk a száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét is. A masszát sütőpapírral bélelt, 20 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. 

A mogyorós réteg a következő. Ehhez a mogyorót ledaráljuk késes aprítóban. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük az eritrit, a vaníliás xilit és a tonkabab hozzáadásával. A zselatint hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre, majd kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott tejszínhez keverjük. Hozzáadjuk a mogyorót is és elkeverjük a mascarponéval. A 1,5 dl tejszínt nem túl kemény habbá verjük és összeforgatjuk a mogyorós tejszínnel. 

A kihűlt tésztát tálcára helyezzük. Amennyiben módunkban áll forgatható tortaállványt használjunk, hogy könnyebb legyen a díszítés. A tészta köré szorosan állítható tortakarikát teszünk és a mogyorós habot ráöntjük. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 1 órára. 

cukrász kellékek

A következő rétegünk a kávés lesz. ehhez a kávéban feloldjuk az édesítő tablettát és 2 db, hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A kávénak melegnek kell lennie, de ne legyen a tűzhelyen. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a 1,5 dl felvert habtejszínnel. Ráöntjük a kidermedt mogyorós rétegre és visszatesszük a hűtőbe újabb 1 órára. 

A tortát a vaníliás mousse-al zárjuk. Ehhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük az eritrittel, a vaníliás xilittel és a vanília kikapart magjával. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint és langyosra hűtjük. A 1,5 dl tejszínt habbá verjük és összeforgatjuk a vaníliás tejszínnel. Az így kapott mousset a kávés rétegre öntjük és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. 

Ha a tortánk kellően kidermedt óvatosan körbevágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát egy körbekenjük felvert habtejszínnel és durvára vágott mogyoróval panírozzuk. A torta tetejére habrózsákat nyomunk és durvára vágott mogyoróval dekoráljuk.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.