Egy csésze eszpresszó nem csak ébredést követően, de ebéd után is jól eshet egy finom csokoládés , tonkababos tortába zárva dióval, és naranccsal, melyből utóbbi a savasságát hivatott megadni. 

Remek választás lehet nem túl édesszájú férfiaknak elkészíteni, de bárkinek aki szereti a fűszeres, kávés ízeket.

Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: 

Diós piskóta: 

3 db tojás 

3 ek hideg víz 

120 g cukor 

60 g finomliszt 

60 g darált dió 

6 g sütőpor 

Tonkababos csokoládé mousse: 

100 g tejcsokoládé 

50 g étcsokoládé 

1 dl habtejszín 

reszelt tonkabab (elhagyható) 

40 g cukor 

3 db lapzselatin 

2,5 dl állati habtejszín 35%-os 

Narancszselé: 

2 dl frissen facsart narancslé 

10 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

4 db lapzselatin 

Diós ropogós: 

50 g fehércsokoládé 

60 g pirított, darált dió 

20 g ostya 

reszelt tonkabab (elhagyható) 

Kávés krém: 

125 g mascarpone 

1 dl presszó kávé 

20 g vaníliás cukor 

50 g cukor 

3 db lapzselatin 

2,5 dl állati habtejszín 35%-os 

Csokoládé glazúr: 

50 g étcsokoládé 

50 g tejcsokoládé 

1 dl habtejszín 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1-2 ek lekvár 

50 g pirított, darált dió 

2 dl habtejszín 

csokoládé díszek 

Receptkönyv

Elkészítés: 

A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk, majd jöhet hozzá a liszt, dió és a sütőpor is. Végezetül hozzáforgatjuk a felvert habot.

A masszát egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es kapcsos, kerek tortaformába öntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. 

A narancszselé következik. Ehhez a narancslevet a cukorral és a vaníliás cukorral felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre. A gyümölcslevet lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarika kerül ebbe öntjük a narancslevet. Alaposan kidermesztjük. Felhasználás előtt 5-10 percre érdemes mélyhűtőben is hűteni. 

A csokoládé moussehoz az 1 dl tejszínbe tördeljük a kétféle csokit, hozzáadjuk a cukrot és belereszeljük a tonkababot. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A csokit felolvasztjuk a tejszínben, lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A 2,5 dl tejszínt habbá verjük és egy szilikon spatula segítségével összeforgatjuk a csokoládés tejszínnel. A kihűlt piskótát tálcára helyezzük, lehetőség szerint forgatható tortaállványra, hogy könnyebb dolgunk legyen a díszítésnél. A piskóta köré állítható tortakarikát teszünk szorosan és a mousset a tésztára öntjük. Hűtőben legalább egy órát dermesztjük. 

Közben elkészítjük a ropogóst. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és késes aprítóban az ostyával együtt ledaráljuk. A fehércsokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Ráöntjük a száraz alapanyagokra és alaposan összedolgozzuk. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a masszát szép egyenletesen belenyomkodjuk. Szilikon spatula, illetve hajlított kenőkés a segítségünkre lehet. Alaposan kifagyasztjuk. 

A kávékrém következik. A kávéban felolvasztjuk a kétféle cukrot. Elkeverünk benne hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint, majd a mascarponéhoz öntjük és alaposan összedolgozzuk. A tejszínt habbá verjük és a kávés krémhez forgatjuk.

A zselét a csokoládés réteg közepébe helyezzük, erre jöhet a ropogós és végezetül a kávés krém. Visszatesszük a hűtőbe és 1-2 órán át hűtjük. 

A csokoládé glazúrhoz a csokit a tejszínben felolvasztjuk és belekeverjük a kinyomkodott zselatint. A torta tetejére öntjük és ismét hűtés következik legalább 2-3 óra. 

Ha a tortánk megfelelően kidermedt óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát körbe kenjük vékonyan lekvárral és a dióval panírozzuk. A tejszínt habbá verjük, csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejét körbe habrózsákkal díszítjük. csokoládé díszekkel tovább dekoráljuk.


Kávé torta recept


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.