Készítsd el ezt a kényeztető finomságot! Mennyei mézes karamell torta recept az édes ízek okozta élvezetek kedvelőinek. Ez a könnyen elkészíthető finomság akár az ünnepekre is remek választás lehet.

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók:

(1 db 24 cm-es tortához)

Piskóta:

4 db tojás

4 ek víz

160 g liszt

160 g cukor

10 g sütőpor

Karamell krém:

250 g mascarpone

100 g cukor

1,5 dl habtejszín

4 db lapzselatin

2 dl habtejszín habbá verve

Mézes krém:

250 g mascarpone

1 dl habtejszín

100 g méz

10 g vaníliás cukor

3 db lapzselatin

2 dl habtejszín habbá verve

Karamell réteg:

95 g cukor

150 g tej

30 g vaj

6 g étkezési keményítő

12 g víz

10 g őrölt zselatin

0,5 dl víz

Szakács könyv

Elkészítés:

1. A tojások fehérjét 1 ek cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a többi hozzávalóval kikavarjuk. Beleforgatjuk a felvert fehérjét. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát és 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha a tészta kihűlt középen kettévágjuk. 

Mézeskalács torta fázis fotó 1

2. A karamell krémhez a cukrot száraz edényben felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejszínt és addig melegítjük amíg a cukor darabkák újra felolvadnak. 

Mézes karamell torta fázis fotó 2

3. A karamellt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Összekeverjük a mascarponéval. 

Mézes karamell torta fázis fotó 3

4. Beleforgatjuk a felvert tejszínt. Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük (lehetőleg forgatható tálcát használjunk, mert az nagyban megkönnyíti a dolgunkat a későbbiekben) , köré tortakarikát teszünk (magas, állítható méretű a praktikus a biztos siker eléréséhez) és elsimítjuk rajta a krémet (legegyszerűbb erre egy kisméretű hajlított kenőkést használni)

Mézes karamell torta fázis fotó 4
cukrász kellékek

5. Ráhelyezzük a másik piskótalapot. A mézet a vaníliás cukorral és a tejszínnel felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. 

Mézes karamell torta fázis fotó 5

6.  Elkeverjük a mascarponéval, beleforgatjuk a felvert tejszínt és a krémet a tésztára simítjuk. Hűtőbe tesszük amíg meg nem húz, kb. 3 órára. 

Mézeskalács torta fázis fotó 6

7. A karamell réteghez egy száraz edényben felolvasztjuk a cukrot. A keményítőt elkeverjük a vízben. A zselatint feloldjuk a 0,5 dl vízben. 

Mézes karamell torta fázis fotó 7

8. Amikor a cukor felolvadt hozzáadjuk a vajat és a tejet. Megvárjuk, hogy a cukor ismét felolvadjon, ekkor jöhet bele a keményítő. Lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a zselatint. 

Mézes karamell torta fázis fotó 8

9.  Szobahőmérsékletűre hűtjük, ráöntjük a tortára és visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed. Ekkor óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint díszítjük. 

Mézes karamell torta fázis fotó 9
Mézes karamell torta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.