A különleges 2015-ös ország tora otthon is  könnyen elkészíthető, mégis különleges, és mennyei verziója sárgabarack ízzel, pálinkával, és karamellel. 

Készíts otthon országtortát! Igazi bakancslistás torta, ne hagyd ki! :)

(Elnézést kérünk a megszokottól eltérő  fázis fotók minőségéért, és hiányosságáért! )


Eredeti recept: Szó Gellért - G&D Kézműves Cukrászda  / Salgótarján


Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.


Hozzávalók:

A karamellizált mandulához:

25 g cukor

10 g víz

80 g durvára darált mandula

A tésztához:

100 g darált mandula (vagy mandula liszt)

95 g cukor

4 db egész tojás

3 db tojásfehérje

50 g étcsokoládé

70 g karamellizált mandula

40 g vaj

A pálinkás sziruphoz:

25 g sárgabarack pálinka

70 g sárgabarack lekvár vagy dzsem

20 g víz

3 g citromsav

A sárgabarack réteghez:

250 g sárgabarack dzsem vagy lekvár

3 db lapzselatin

A karamell moussehoz:

230 g cukor

80 g méz

135 g tej

135 g habtejszín

5 db tojássárgája

3,5 dl habtejszín

6 db lapzselatin

A karamell glazinghez:

45 g cukor

23 g víz

45 g méz

30 g sűrített tej

45 g fehér csokoládé

A díszítéshez:

1,5 dl habtejszín, habbá verve

csokoládé díszek

Elkészítés

1. A karamellizált mandulához a cukrot a vízzel forraljuk addig, amíg el nem kezd a cukor karamellizálódni, majd kavarjuk el benne a durvára őrölt mandulát (Késes aprítót használtam)! Pirítsuk még egy kicsit, majd tegyük félre hűlni!

2. A tésztához a mandulát daráljuk le. A 4 db egész tojástkavarjuk ki 70 g cukorral, majd keverjük hozzá a darált mandulát.

3. Az étcsokoládét tördeljük csokiolvasztó tálkába és a vajjal vízgőz fölött olvasszuk meg! Közben a 3 db tojásfehérjét verjük kemény habbá 25 g cukorral!

4. Az olvasztott csokoládét és a karamellizált mandulát keverjük el a tojásos keverékben!

5. Óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét és egy konyhai mérleg segítségével felezzük el a tésztát!

6. Öntsük sütőpapírral bélelt 23 cm-es tortaformába, és előmelegített, 170 C fokos sütőben süssük meg őket! Sütési idő kb. 20 perc. Én a formában hagytam őket kihűlni, hogy ne menjen össze a lapok átmérője.

Országtorta Barackpálinkás karamell torta

7. A pálinkás sziruphoz forraljuk össze a pálinkát a dzsemmel és a vízzel, majd a végén keverjük hozzá a citromsavat!

8. A barackréteghez a dzsemet forraljuk fel és áztassuk vízbe a 3 db lapzselatint! Miután levettük a tűzről és hűlt egy kicsit, alaposan kavarjuk el benne a beáztatott, kinyomkodott lapzselatinokat!

9. A torta összeállításánál az egyik tésztalapot helyezzük forgatható tortaállványra és köré szorosan csatoljunk állítható tortakarikát. Kenjük rá a pálinkás szirup egyik felét! A maradék sziruppal kenjük meg a másik tésztalap mindkét oldalát!

10. Mielőtt a barackdzsem megdermedne öntsük a tésztára, és helyezzük rá a másik tésztalapot is! Tegyük a hűtőbe amíg a karamell mousse elkészül!

Országtorta Barackpálinkás karamell torta

11. A karamell moussehoz a 135 g tejet, a 135 g tejszínt, és a 80 g mézet kavargatva forraljuk fel, és közben olvasszuk fel a  cukrot egy száraz edényben! A mézes keveréket óvatosan, több részletben adjuk az olvadt cukorhoz, és várjuk meg hogy újra elolvadjon!

12. Folyamatos keverés mellett csurgassuk a forró karamellt vékony sugárban a tojássárgájához! . A 6 db lapzselatint áztassuk vízbe pár percre és amikor elvesztették a tartásukat, akkor nyomkodjuk ki és alaposan keverjük el benne!

13. A 3,5 dl habtejszínt verjük lágyabb habbá ! Ha a karamell már szobahőmérsékletű, akkor alaposan forgassuk bele a felvert habot. Öntsük a tésztára és tegyük a hűtőbe minimum 3 órára dermedni!

Országtorta Barackpálinkás karamell torta

14. A karamell glazinghez a vizet forraljuk össze a mézzel, közben olvasszuk fel a cukrot! A mézes folyadékot öntsük az olvadt cukorra, és kavarjuk össze! Áztassuk vízbe a 2 db lapzselatint!

15. A fehércsokit és a sűrített tejet tegyük egy edénybe, és kavargatva adagoljuk hozzá a mézes karamellt! A végén alaposan kavarjuk el benne a beáztatott lapzselatinokat is, és ha már nem túl meleg, akkor öntsük a tortára és tegyük vissza a hűtőbe dermedni!

16. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát.  A habtejszínt kemény habbá verjük és csillag csővel ellátott habzsákba töltjük. A torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. csokoládé díszekkel tovább dekoráljuk.

Országtorta Barackpálinkás karamell torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.