A mandula és vanília szuper párosítása mellé remekül passzol a két vékony mandulás felvert között lévő sárgabarack réteg, és a felső karamell glazúr, ami vonzó megjelenést is kölcsönöz ennek az édes finomságnak.
Frissítettük Sárgabarackos mandulatorta vaníliával receptünket
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Mandula grillázs:
40 g cukor
40 g szeletelt mandula
Mandulás tészta lapok:
3 db tojás
10 g vaníliás cukor
50 g cukor
30 ml étolaj
50 g mandula grillázs
70 g szeletelt mandula
50 g finomliszt
1 db citrom reszelt héja
Barack zselé:
350 g sárgabarack lekvár
3 db lapzselatin
Vaníliás mandula mousse:
3 db tojássárgája
60 g cukor
1 db vanília rúd kikapart magja / Szuper vanília rúd beszerzéséért kattins ide--> https://shop.manilia.hu/
2 dl habtejszín
4 db lapzselatin
100 g pirított, darált mandula
4 dl habtejszín, lágy habbá verve
Karamell glazúr:
95 g cukor
1 dl forró tej
0,5 dl víz
6 g étkezési keményítő
30 g vaj
1 db lapzselatin
Díszítés:
30 g olvasztott fehércsokoládé
50 g pirított, szeletelt mandula
aszalt sárgabarack kockák
Elkészítés:
1. Első lépésként a grillázst készítjük el. Ehhez száraz edényben felolvasztjuk a cukrot. Hozzáöntjük a mandulát, alaposan összeforgatjuk és egy sütőpapírra kiterítve kihűtjük.
2. Ha a grillázs kihűlt, a tészta lapokkal folytatjuk. A szeletelt mandulát és a grillázst késes aprítóba mérjük és finomra daráljuk. Összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az olajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagok keverékét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. A masszát 2 egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és az egyik rész masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben 175 fokon, kb. 15 perc alatt megsütjük. A másik rész masszával ugyanígy járunk el, így 2 tésztalapot kapunk. (Ne ijedjünk meg, nagyon vékony lapokat kell kapnunk.)
3. A barackzselével folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A lekvárt felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük. Amíg a lekvárra várunk egy száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát a mousse-hoz.
4. Elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A lekvárt a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a mousse-szal foglalkozunk.
5. A mousse-hoz a pirított, kihűtött mandulát késes aprítóban ledaráljuk, és egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral, és a vanília kikapart magjával kihabosítjuk, majd hozzáöntjük a 2 dl habtejszínt. Alacsony lángon, folytonos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg krémesedni kezd. Nem lesz sűrű krém, inkább selymes állaga lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a mandulára, alaposan összekeverjük, és legalább langyosra hűtjük. Végezetül a lágy habbá vert 4 dl habtejszínt is hozzáforgatjuk.
6. Folytatjuk a torta összeállítását. A második tésztánkat a zselére helyezzük és ráöntjük a mousse-t. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
7. A tortát karamell glazúr zárja. Ehhez a tejet felforrósítjuk, a vajat kimérjük, a keményítőt kikavarjuk a vízben, a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, jöhet hozzá a vaj, majd a forró tej és addig melegítjük tovább közepes lángon, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ezután hozzáöntjük a kikavart keményítőt és sűrűsödésig melegítjük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután öntjük rá a mousse-ra. Újabb hűtés következik legalább 1-2 óra, amíg meg nem húz.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, kis tasakba töltjük, végére pici lyukat vágunk és a torta tetején körbe-körbe csíkokat rajzolunk vele. Pirított, szeletelt mandulával dekoráljuk.
Kérdésed, véleményed, tapasztalod írd meg itt: