A Tövismámor nevű tortánk volt az egyik nevezettünk a Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája versenyre, és bár a díjat az Ishletéssel sikerült megnyernünk, a verseny előtt  legtöbb kóstolónk őt tartotta esélyesebbnek.A torta fő ízvilága a jászságra jellemző diógrillázs, a homoktövis, és a méz.


Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.


Hozzávalók:

Diógrillázs:

220 g dió 

200 g cukor 

Diós felvert:

 4 db tojás

80 g cukor 

80 g darált dió 

40 g finomliszt 

0,2 dl étolaj

Diógrillázs ropogós: 

140 g diógrillázs 

50 g olvasztott fehércsoki

Gyömbéres homoktövis zselé: 

2,5 dl frissen facsart narancslé

1 kk őrölt gyömbér 

 40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

5 tk homoktövis velő 

4 db lapzselatin 

Vanília mousse:

1 dl habtejszín

1 db vaníliarúd

20 g vaníliás cukor

50 g cukor

3 db lapzselatin

3,5 dl tejszín,habbá verve (35%-os)

Diógrillázs krém:

2 dl tej

20 g étkezési keményítő 

1 db lapzselatin

150 g diógrillázs ledarálva

Mézes mousse:

1 dl tejszín

50 g vegyes virágméz 

10 g vaníliás cukor

3 db lapzselatin

3 dl tejszín, habbá verve (35%-os)

Homoktövises fehér csoki glaze:

1 dl tejszín

100 g fehér csoki

 1 db lapzselatin

3 tk homoktövis velő 

Díszítéshez: 

Barack lekvár

Diógrillázs 

Habtejszín

Csokoládé díszek

Elkészítés:

A grillázshoz a diót nagyobb darabokra daráljuk. A cukrot felolvasztjuk és összeforgatjuk a dióval. Sütőpapírra szétterítjük és hagyjuk kihűlni.

A diós felverthez a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, a lisztet a darált dióval elkeverjük.

A száraz alapanyagokat és a fehérje habot felváltva adagolva összeforgatjuk a kikavart sárgájával. A masszát egy 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Elkészítjük a ropogóst. Ehhez a fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, a grillázst késes aprítóban ledaráljuk, majd alaposan összedolgozzuk őket. Egy 20 cm-es tortakarikát folpackal bélelt tálcára teszünk és egyenletesen elterítjük rajta a masszánkat. Egy kanál hátulja vagy spatula ebben segítségünkre lehet. Alaposan kifagyasztjuk.

A vanília moussehoz az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral és a vaníliarúd kikapart magjával. A tűzhelyről lehúzzuk és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.

A piskótát tálcára helyezzük, köré tortakarikát teszünk. A mousse felét a tésztára öntjük, közepébe helyezzük a kifagyasztott ropogóst majd ráöntjük a maradék mousset. Hűtőben tároljuk, amíg meg nem húz.

A zseléhez a narancslevet felfőzzük a többi hozzávalóval a zselatin kivételével. Lehúzzuk a tűzhelyről és ekkor kerül bele a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatin. Kihűtjük, majd az alaposan kidermedt tortára öntjük. Mehet a hűtőbe dermedni.

A diógrillázs krémhez a tejet a keményítővel sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint, ezután belekeverjük a ledarált diógrillázst. Időnként átkavarjuk és hagyjuk kihűlni. Addig a mézes moussehoz az 1 dl tejszínben feloldjuk a mézet és a vaníliás cukrot. Lehúzzuk a tűzhelyről, mehet bele a feloldott, kinyomkodott zselatin.

Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert tejszínnel. Figyeljünk rá, hogy a tejszínt ne verjük túl, inkább lágyabb legyen, így egyenletesebben tud elterülni. A diós krémet töltsük egy habzsákba, aminek a végén vágjunk közepes méretű lyukat. A képen látható módon egymástól nagyjàból egyforma távolságra nyomjunk három kört a zselére. Erre öntsük rá a mézes mousset, ügyelve, hogy mindenhová kerüljön, ne maradjon rés. Tegyük a hűtőbe, amíg alaposan kidermed.

A fehércsokit olvasszuk fel a tejszínben, húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint végül pedig a homoktövis velőt. Öntsük a tortára és néhány órát hagyjuk a hűtőben dermedni.

Óvatosan vágjuk körbe és távolítsuk el a tortakarikát. A piskótát kenjük körbe lekvárral és panírozzuk be a ledarált diógrillázzsal. A torta tetejét díszítsük habrózsákkal, én még fehércsokiból készítettem háromszögeket, amiket homoktövis őrlemény és aranypor keverékèvel szórtam meg.


homoktövis torta
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.