Domináns kávé, és étcsokoládé íz török mogyoróval, és karamellel kiegészítve. Ha nem az édes, gyümölcsös ízt keresed, akkor olvasd el ezt a receptet, és készítsd el ha felkeltette az érdeklődésed. :-)

Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: Kakaós tészta: 

50 g durvára vágott török mogyoró 

50 g kakaópor 

150 g vaj 

150 g étcsokoládé 

90 g finomliszt 

10 g vaníliás cukor 

6 g sütőpor 

1 csipet só 

170 g cukor 

3 db tojás 

Mogyorószirup: 

50 g durvára vágott törökmogyoró 

1,5 dl víz 

300 g cukor 

1 tk vanília aroma 

Mogyorós-kávés karamell réteg: 

50 ml eszpresszó 

60 g cukor 

1 dl tejszín 

2 db lapzselatin 

60 g mascarpone 

a szirupból leszűrt mogyoró 

Kávés mascarpone krém: 

1 dl eszpresszó 

70 g szirup 

1 tk vanília aroma 

3 db lapzselatin 

180 g mascarpone 

2 dl tejszín, lágy habbá verve 

Vaníliás réteg: 

1 dl tejszín 

½ vanília rúd 

60 g szirup 

3 db lapzselatin 

2 dl tejszín, lágy habbá verve 

Szakács könyv

Elkészítés:

1. A tortához szükséges mennyiségű mogyorót sütőpapírral bélelt tepsire öntjük és 10-15 perc alatt 160 fokos sütőben megpirítjuk. Miután kivettük, a héja könnyedén eltávolítható.

Kávé torta


2. A tésztához a vajat és az étcsokoládét egy csokiolvasztó tálkába mérjük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a sót és a durvára vágott mogyorót összekeverjük. A tojások fehérjét 50 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék 120 g cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig kikavarjuk, hozzáöntjük a felolvasztott vajas csokit majd felváltva adagolva a száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét is beleforgatjuk.

Kávé torta

3. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Nem fontos tűpróbáig sütni, ha enyhén ragacsos marad a massza, akkor már elkészült.

Kávé torta

4. Következő lépésként a szirupot készítjük el, mivel több elemhez is fogunk belőle használni. A szirup átveszi mogyoró ízét, és ezzel fogjuk édesíteni a krémeket. Ehhez a vizet, a cukrot, és a  durvára vágott mogyorót egy gyorsforralóba mérjük a vaníliával, és lassú tűzön kb 40 percig forraljuk. Ezután leszűrjük, félre tesszük.

Kávé torta

5.Elkészítjük a kávés karamell réteget. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejszínt és addig melegítjük tovább míg a cukor újra fel nem olvad. Hozzáadjuk a lefőzött egy csésze eszpresszót, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat. A szirupból leszűrt mogyorót beleforgatjuk, majd hozzákeverjük a mascarponét is.

Kávé torta

6. Elkezdjük a torta összeállítását. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A karamelles krémet a tésztára öntjük, ha szükséges egy kis méretű hajlított kenőkéssel egyenletesen elkenjük. Hűtőbe tesszük dermedni.

Kávé torta


7. Közben elkészítjük a kávés mascarpone krémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kávét, a vanília aromát és a szirupot felmelegítjük, lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a feláztatott, kinyomkodott zselatint. Alaposan összedolgozzuk a mascarponéval. A tejszínt lágy habbá verjük és egy szilikon spatula segítségével összeforgatjuk a kávés krémmel.

Kávé torta

8. Kivesszük a hűtőből a tortát és a kávés krémet a karamelles rétegre öntjük. Mehet vissza a hűtőbe dermedni.

Kávé torta

9. A torta utolsó rétege egy vanília mousse. Az 1 dl tejszínben elkeverjük a szirupot és a vanília kikapart magját. Felmelegítjük, majd jöhet hozzá a hideg vízbe áztatott majd kinyomkodott zselatin. A 2 dl tejszínt lágy habbá verjük és összeforgatjuk a vaníliás tejszínnel. A kávés rétegre öntjük és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

Kávé torta

10. Ha a torta alaposan kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tortát tetszés szerint dekoráljuk, jelen esetben csokoládé barna bársony sprayvel fújtuk le. 

11.  A karamelles mogyoródíszekhez a cukorból karamellt készítünk egy gyorsforralóba, és a mogyorószemeket fogvájóra szúrjuk. A mogyorót belemerítjük a karamellbe a fogvályó végét fogva, majd egy olyan helyre helyezzük ahonnan a karamell le tud csurogni a mogyoróról. Miután a karamell megdermedt, óvatosan el lehet távolítani a fogvályót a mogyoróból. (A karamell dísz a hűtőben tárolva gyorsan elolvad)

Kávé torta mogyoróval



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.