Domináns kávé, és étcsokoládé íz török mogyoróval, és karamellel kiegészítve. Ha nem az édes, gyümölcsös ízt keresed, akkor olvasd el ezt a receptet, és készítsd el ha felkeltette az érdeklődésed. :-)
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához: Kakaós tészta:
50 g durvára vágott török mogyoró
50 g kakaópor
150 g vaj
150 g étcsokoládé
90 g finomliszt
10 g vaníliás cukor
6 g sütőpor
1 csipet só
170 g cukor
3 db tojás
Mogyorószirup:
50 g durvára vágott törökmogyoró
1,5 dl víz
300 g cukor
1 tk vanília aroma
Mogyorós-kávés karamell réteg:
50 ml eszpresszó
60 g cukor
1 dl tejszín
2 db lapzselatin
60 g mascarpone
a szirupból leszűrt mogyoró
Kávés mascarpone krém:
1 dl eszpresszó
70 g szirup
1 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
180 g mascarpone
2 dl tejszín, lágy habbá verve
Vaníliás réteg:
1 dl tejszín
½ vanília rúd
60 g szirup
3 db lapzselatin
2 dl tejszín, lágy habbá verve
1. A tortához szükséges mennyiségű mogyorót sütőpapírral bélelt tepsire öntjük és 10-15 perc alatt 160 fokos sütőben megpirítjuk. Miután kivettük, a héja könnyedén eltávolítható.
2. A tésztához a vajat és az étcsokoládét egy csokiolvasztó tálkába mérjük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a sót és a durvára vágott mogyorót összekeverjük. A tojások fehérjét 50 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék 120 g cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig kikavarjuk, hozzáöntjük a felolvasztott vajas csokit majd felváltva adagolva a száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét is beleforgatjuk.
3. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Nem fontos tűpróbáig sütni, ha enyhén ragacsos marad a massza, akkor már elkészült.
4. Következő lépésként a szirupot készítjük el, mivel több elemhez is fogunk belőle használni. A szirup átveszi mogyoró ízét, és ezzel fogjuk édesíteni a krémeket. Ehhez a vizet, a cukrot, és a durvára vágott mogyorót egy gyorsforralóba mérjük a vaníliával, és lassú tűzön kb 40 percig forraljuk. Ezután leszűrjük, félre tesszük.
5. Elkészítjük a kávés karamell réteget. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejszínt és addig melegítjük tovább míg a cukor újra fel nem olvad. Hozzáadjuk a lefőzött egy csésze eszpresszót, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat. A szirupból leszűrt mogyorót beleforgatjuk, majd hozzákeverjük a mascarponét is.
6. Elkezdjük a torta összeállítását. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A karamelles krémet a tésztára öntjük, ha szükséges egy kis méretű hajlított kenőkéssel egyenletesen elkenjük. Hűtőbe tesszük dermedni.
7. Közben elkészítjük a kávés mascarpone krémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kávét, a vanília aromát és a szirupot felmelegítjük, lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a feláztatott, kinyomkodott zselatint. Alaposan összedolgozzuk a mascarponéval. A tejszínt lágy habbá verjük és egy szilikon spatula segítségével összeforgatjuk a kávés krémmel.
8. Kivesszük a hűtőből a tortát és a kávés krémet a karamelles rétegre öntjük. Mehet vissza a hűtőbe dermedni.
9. A torta utolsó rétege egy vanília mousse. Az 1 dl tejszínben elkeverjük a szirupot és a vanília kikapart magját. Felmelegítjük, majd jöhet hozzá a hideg vízbe áztatott majd kinyomkodott zselatin. A 2 dl tejszínt lágy habbá verjük és összeforgatjuk a vaníliás tejszínnel. A kávés rétegre öntjük és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
10. Ha a torta alaposan kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tortát tetszés szerint dekoráljuk, jelen esetben csokoládé barna bársony sprayvel fújtuk le.
11. A karamelles mogyoródíszekhez a cukorból karamellt készítünk egy gyorsforralóba, és a mogyorószemeket fogvájóra szúrjuk. A mogyorót belemerítjük a karamellbe a fogvályó végét fogva, majd egy olyan helyre helyezzük ahonnan a karamell le tud csurogni a mogyoróról. Miután a karamell megdermedt, óvatosan el lehet távolítani a fogvályót a mogyoróból. (A karamell dísz a hűtőben tárolva gyorsan elolvad)