Egy kedves ismerősünknek készítettük ezt a gluténmentes csokitortát málnával, és pisztáciával. Mivel nagy sikert aratott, ezért úgy döntöttünk, hogy feltöltjük a receptjét is. Fázis fotók szerencsére már megszokásból készülnek :)
Készítsd el, és nyűgözd le Te is a vendégeidet!
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Kakaós piskóta:
3 db tojás
100 g cukor
3 ek hideg víz
90 g gluténmentes lisztkeverék (Schar Mix It Farina)
15 g cukrozatlan kakaópor
6 g gluténmentes sütőpor
Csokoládé krém:
100 g tejcsokoládé
25 g étcsokoládé
2 db tojássárgája
20 g vaníliás cukor
1 dl habtejszín
2 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, lágy habbá verve
Málna zselé:
250 g fagyasztott málna
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
½ db citrom leve
3 db lapzselatin
Pisztácia krém:
70 g sótlan, hántolt pisztácia
1 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
2 db lapzselatin
2 dl habtejszín, lágy habbá verve
Csokoládé glazúr:
1 dl habtejszín
75 g tejcsokoládé
25 g étcsokoládé
1 db lapzselatin
Csokoládés hab:
1,5 dl habtejszín
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
Díszítés:
1-2 ek málnalekvár
50 g durvára darált pisztácia
csokoládés hab
liofilizált málna
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztkeveréket, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

2. A csokoládé krémmel folytatjuk. A kétféle csokit egy keverőtálba tördeljük és félretesszük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat kikavarjuk a vaníliás cukorral, majd hozzáöntjük az 1 dl habtejszínt és alacsony lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a csokira és alaposan összekeverjük, hogy a csoki felolvadjon. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

3. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A csokis krémet a tésztára öntjük és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a következő réteg készül.

4. A zseléhez a málnát a kétféle cukor és a citromlé hozzáadásával felolvasztjuk, majd turmixoljuk. A zselatinokat néhány percre hideg vízbe áztatjuk. A málnát lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, majd a csokis rétegre öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, amíg a zselé meg nem dermed.

5. A pisztáciás krémhez a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk, és egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és a pisztáciára öntjük. Alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a 2 dl, lágy habbá vert habtejszínt. A kapott krémet a málnára öntjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.


6. A csokoládé habhoz a kétféle csokit egy keverőtálba tördeljük. A habtejszínt felforrósítjuk, ráöntjük a csokira és kikavarjuk, hogy a csoki teljesen felolvadjon. Letakarva hűtőben alaposan kihűtjük.

7. A glazúrhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A habtejszínbe tördeljük a kétféle csokit és közepes lángon, kevergetve felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a pisztáciás rétegre öntjük. Visszatesszük a hűtőbe további 1-2 órára.

8. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a pisztáciával panírozzuk. A kihűtött csokis tejszínt habbá verjük és egy csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük. A torta tetejére körben habrózsákat nyomunk, amit liofilizált málnával és durvára darált pisztáciával dekorálunk.
