Ebben az élvezetes gyümölcsös joghurt tortában a hibiszkusz az, ami egy különleges csavart csempész a részletekbe, és egyedivé varázsolja. 😉 🥰 Egy üde, nyárias Hibiszkuszos ribizlitorta kókuszos görög joghurttal recept vendégvárásra, szülinapra, vagy bármely étkezés lezárásához. 🙂
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Kókuszos piskóták:
4 db tojás
80 g cukor
20 ml étolaj
70 g kókuszreszelék
50 g finomliszt
Hibiszkuszos ribizlikrém:
250 g fagyasztott ribizli
10 g (kb.1 púpozott ek) szárított hibiszkusz virág (-->Ide kattintva<-- tudsz vásárolni jó minőségű hibiszkusz virágot)
50 g cukor
20 g vaníliás cukor
1 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
Kókuszos joghurt mousse:
1 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
80 g cukor
3 db lapzselatin
400 g natúr görög joghurt
40 g kókuszreszelék
2 dl habtejszín, lágy habbá verve
Ribizli zselé:
200 g fagyasztott ribizli
20 g vaníliás cukor
10 g (kb.1 púpozott ek) szárított hibiszkusz virág (-->Ide kattintva<-- tudsz vásárolni jó minőségű hibiszkusz virágot)
30 g cukor
3 db lapzselatin
Díszítés:
kókuszreszelék
friss ribizli
Elkészítés:
1. A piskótákhoz a lisztet és a kókuszreszeléket összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a maradék cukorral, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. A masszát két egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és egyenkét kisütjük a két lapot. Előmelegített, 175 fokos sütőben laponként kb. 20 perc.
2. Közben elkészítjük a hibiszkuszos ribizlikrémet. A felengedett ribizlihez adjuk a kétféle cukrot és a hibiszkusz virágot, majd felforraljuk. Turmixoljuk, ezután átszűrjük. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Legalább langyosra hűtjük.
3. Elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A ribizlikrémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és ráhelyezzük a másik tésztát. Hűtőbe tesszük, amíg készítjük a mousse-t.
4. A kókuszos joghurt mousse-hoz a joghurtot és a kókuszreszeléket egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, és a joghurthoz öntjük. Alaposan összekeverjük, végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 2 dl habtejszínt is. A kapott mousse-t a tésztára öntjük és egy éjszakára, de legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük dermedni.
5. Ha a mousse meghúzott elkészítjük a zselét. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A felengedett gyümölcshöz adjuk a kétféle cukrot és a hibiszkusz virágot, és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, átszűrjük, és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak utána öntjük rá a joghurtos rétegre. További 1-2 órát hűtjük, amíg meg nem dermed.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tetejét körben megszórjuk kókuszreszelékkel és friss ribizlivel dekoráljuk.
Vagy itt: